Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 22. oktober 2008

Vedrørende Representantforslag nr. 8:137 (2007-2008)

Jeg viser til oversendelse av 23. september der Energi- og miljøkomiteen ber om utredning av Dokument nr. 8:137 (2007-2008) forslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Torbjørn Andersen og Tord Lien om en helhetlig plan for CO2-håndtering av 23.9.2008. Representantene fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i sin varslede energiplan legge frem en sak om helhetlig plan for CO2-håndtering i Norge."

Satsingen på CO2-håndtering er et hovedelement i Regjeringens energipolitikk, og vi har iverksatt flere viktige prosjekter for å realisere fangst, transport og lagring av CO2 i Norge: Planlegging og forberedelse av testsenter for CO2-fangst på Mongstad (TCM), fullskala fangstanlegg for CO2 på Mongstad, fullskala fangstanlegg for CO2 på Kårstø, og transport- og lagringsløsninger for fanget CO2 fra Kårstø og Mongstad.

En slik satsing er krevende av flere grunner. CO2-håndteringsteknologi er i stor grad umoden teknologi, og det er behov for mer utprøving, forskning og erfaring. Videre er det i dag meget kostnadskrevende å bygge og drifte anlegg for CO2-fangst. Erfaringsgrunnlaget for store CO2-håndteringsprosjekter er også begrenset da fangst, transport og lagring av CO2 er lite utprøvd i stor skala. Således er arbeidet som nå gjøres på Mongstad og Kårstø pionervirksomhet, og det setter høye krav til gjennomføringsprosessen. Målsettingen er å fremme kostnadseffektive og fremtidsrettede teknologikonsepter for CO2-håndtering, og å sikre en bred anvendelse av slik teknologi.

Regjeringen arbeider derfor målrettet og langsiktig for å modne frem gode løsninger og rammer for CO2-fangst, -transport, og -lagring. Dette er arbeid jeg vil komme nærmere tilbake til i forbindelse med at investeringsbeslutningene knyttet til CO2-håndteringsprosjektene på Mongstad og Kårstø skal legges fram for Stortinget.