4. Forsvarskomiteens svar på merknader fra justiskomiteen

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet slutter seg til merknadene fra justiskomiteen, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide forslag til en nasjonal strategi for å sikre at landet står best mulig rustet mot et mulig "cyber attack"."

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til meldingen og vil hevde at mye er gjort etter brannen på Oslo sentralstasjon. Disse medlemmer gjør oppmerksom på at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sammen med berørte etater har utarbeidet en evalueringsrapport etter hendelsen på Oslo S. I evalueringsrapporten fremkommer flere forbedringspunkter. Justisdepartementet og DSB følger opp med aktørene i erfaringsmøter om forbedringstiltakene, herunder behovet for en felles øvelse. Dette gjøres både for å sette søkelys på konstruktiv læring og en gjensidig avklaring av utfordringer, roller og ansvar etter denne hendelsen spesielt, men også som et forebyggende grep i forhold til slike hendelser generelt.

Disse medlemmer er enig i at det er et alvorlig problem for de personer som utsettes for såkalte ID-tyveri. Disse medlemmer er imidlertid ikke enig i at det ikke blir gjort noe med dette problemet og viser blant annet til utredning om fødselsnummer, fingeravtrykk og annen bruk av biometri i forbindelse med lov om behandling av personopplysninger § 12, hvor dette problemet i inngående grad blir drøftet og hvor det også blir sett på hvilke tiltak som kan gjøres for å forbedre dagens situasjon.

Disse medlemmer registrerer at utredningen om lovtiltak mot datakriminalitet har vært på høring og at Regjeringen tar sikte på å fremme et lovforslag for Stortinget.

Som ledd i bevisstgjøring og kompetansebygging om forebyggende informasjonssikkerhet i offentlig sektor registrerer disse medlemmer at det er utgitt nasjonale retningslinjer for informasjonssikkerhet.

Disse medlemmer registrerer at det pågår et arbeid i Regjeringen med sikte på å fremme en odelstingsproposisjon våren 2009 om utstedelse av nasjonalt ID-kort.

Disse medlemmer er kjent med ny rapport av 5. november 2008 om bruk av fødselsnummer og fingeravtrykk, herunder et forslag om at det i personopplysningsloven bør oppstilles et generelt forbud mot å benytte fødselsnummer alene for å finne ut om en person er den han eller hun utgir seg for å være (såkalt autentisering).

Disse medlemmer mener at Regjeringen har beskrevet flere strategiske grep for å redusere IKT-sårbarhet og redusere Norge som kilde til dataangrep mot andre land.

Disse medlemmer viser til at Koordineringsutvalget for forebyggende informasjonssikkerhet (KIS) er etablert for å bidra til overordnet styring, koordinering og strategi i arbeidet. Som ledd i bevisstgjøring og kompetansebygging om forebyggende informasjonssikkerhet i offentlig sektor, registrerer disse medlemmer at det er utgitt nasjonale retningslinjer for informasjonssikkerhet.

Disse medlemmer er kjent med at det tas sikte på at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i 2009 vil få i oppdrag å utvikle et forslag til strategi for et nasjonalt Cyber Defence i forlengelsen av Regjeringens retningslinjer for å styrke informasjonssikkerheten.

Disse medlemmer er også kjent med at FD har igangsatt et arbeid som følge av at NATO har iverksatt en Cyber Defence Policy. Denne politikken har en klar sektorovergripende tilnærming og understreker totalforsvarsdimensjonen. NSM bidrar i dette arbeidet og ivaretar bl.a. koordineringen av all nasjonal aktivitet mot NATOs Cooperative Cyber Defence Center of Excellence i Estland.

Disse medlemmer påpeker den forebyggende rollen NorCERT og Norsk senter for informasjonssikring har og hvordan de følger opp Regjeringens helhetlige satsing på informasjonssikkerhet.

Disse medlemmer viser også til NorCERT sin sentrale funksjon som en koordinerende enhet for håndtering av IT-angrep på samfunnskritiske funksjoner i Norge. Varslingssystem for Digital infrastruktur (VDI) som er en del av NorCERT, identifiserer, sammenstiller og varsler om dataangrep mot Norge, samt organiserer og drifter et nasjonalt nettverk av sensorer for deteksjon av innbrudd via Internett.

Disse medlemmer registrerer at Øvelse SNØ IKT i desember 2008 for sentrale etater, næringsliv og departementer har som mål å øve på et alvorlig dataangrep og vil belyse ulike tiltak innen forebygging, beredskap og håndtering.