Brev til Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Sylvia Brustad fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 10. juni 2008

Angående prosessen rundt realiseringen av nytt sykehotell på Radiumhospitalet

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til sitt brev av 27. mai vedrørende realiseringen og prosessen rundt et nytt sykehotell på Radiumhospitalet og statsrådens svarbrev av 3. juni 2008. Komiteen mener det fortsatt er behov for å få klarhet i en rekke omstendigheter.

Komiteen anser at det fortsatt er ubesvarte spørsmål knyttet til prosessen rundt realiseringen og byggingen av sykehotellet. Vi ber derfor statsråden redegjøre for hendelsesforløpet knyttet til dette, med fokus på følgende:

  • Var det noen formell eller uformell kontakt mellom medlemmer av det forhenværende styret, inkl. tidligere styreleder, eller det nåværende styret for Rikshospitalet, der det kom frem at det var inngått en avtale mellom Åge Danielsen og PEAB?

  • Har noen i det nye eller det gamle styret, inkl. tidligere styreleder, gitt noen form for klarsignal, enten i form av uformelle eller formelle kanaler, eller til Åge Danielsen for å inngå avtale med PEAB eller andre vedrørende sykehotellet?

  • Hva var foranledningen til styreleder Ingar Pettersens avgang? Har det blitt gitt noen form for signaler fra Pettersens overordnede vedrørende Åge Danielsens situasjon og posisjon som direktør?

  • Hva konkret inneholder avtalen mellom Kreftforeningen og Rikshospitalet/Radiumhospitalet? Komiteen ber om at denne avtalen oversendes som vedlegg til svarbrevet. Er dette å oppfatte som et nytt prosjekt?

  • Statsråden har uttalt at dette var en sak som måtte ”finne sin løsning”. Hvilken informasjon førte til at statsråden skiftet radikalt mening i løpet av svært kort tid etter 30. april?

  • Hvorfor ble det ikke ført reelle forhandlinger med de forslag som ble innhentet fra private tilbydere/utbyggere? Hvordan kan statsråden vite at den løsningen som er valgt, er til det beste for pasienter og foretakets økonomi, all den tid reelle forhandlinger ikke er blitt ført med de innkomne tilbudene?

Komiteen imøteser helse- og omsorgsministerens redegjørelse i saken.