Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 4. november 2008

Prosessen rundt realiseringen av nytt sykehotell ved Radiumhospitalet

Jeg viser til Kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 21. oktober 2008, der komiteen ber om en oppdatering av saken knyttet til realiseringen av nytt sykehotell ved Rikshospitalet HF (Montebello).

Daværende helse- og omsorgsminister, Sylvia Brustad, har i brev av hhv. 03.06.08 og 17.06.2008 til kontroll- og konstitusjonskomiteen redegjort for prosessen rundt realiseringen av nytt sykehotell på Radiumhospitalet. I tillegg var saken gjenstand for høring i helse- og omsorgskomiteen 20. mai 2008. I dette brevet følger en oppdatering i saken, bl.a. basert på supplerende opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF gitt i brev med vedlegg av hhv. 11.09.2008 og 27.10.2008.

Gjennomført ekstern gjennomgang av sykehotellsaken

Helse Sør-Øst RHF har gjennomført en ekstern og uavhengig gjennomgang av saksbehandlingen og beslutningsprosessen knyttet til sykehotellsaken. Formålet med gjennomgangen har vært å lære av eventuelle feil i den saksbehandling og beslutningsprosess som har skjedd og få fram i hvilken grad det er behov for å foreta endringer i rutiner eller prosedyrer. Styret i Helse Sør-Øst RHF behandlet i møte 4. september 2008 (Sak 081-2008) den eksterne gjennomgangen. Vedlagt følger protokoll fra styrets vedtak, saksutredningen og rapporten utført av KPMG "Gjennomgang av saksbehandling og beslutningsprosess knyttet til sykehotellsaken ved Rikshospitalet HF".

Det vises til at KPMG har oppsummert følgende i rapportens sammendrag:

"Det følger av våre vurderinger ovenfor at handlingene til Rikshospitalet HF representert ved tidligere administrerende direktør, er årsaken til at helseforetaket ble påført forpliktelser i strid med gjeldende prosedyrer og fullmakter. Selv om det kan hevdes at Helse Sør-Øst RHF kunne ha vært enda mer aktive i dialogen med Rikshospitalet HF høsten 2007, har det forholdet etter vår oppfatning en underordnet betydning i denne saken.

Det er vår oppfatning at tidligere administrerende direktørs handlinger har vært motivert ut fra at sykehotellet ville representere en god løsning for pasientene og samtidig bidra til nødvendige kostnadsreduksjoner for helseforetaket. Selv om dette skulle være riktig vurdert, så innebærer styringsmodellen at det er regionforetaket som skal foreta en helhetlig vurdering og prioritering av investeringene i regionen. Vurderingene om godheten i prosjektet kunne derfor uansett ikke brukes som argument for å instruere PEAB om å gå videre med prosjektet. Styringen av en så stor helseregion som Helse Sør-Øst RHF er svært krevende. Det er av stor betydning at vedtatte prosedyrer etterleves.

Det ligger utenfor vårt mandat å vurdere om departementets beslutning om begrensninger i mulighetene for samarbeid med private aktører i slike saker som dette er hensiktsmessig ut fra helsepolitiske og økonomiske mål."

KPMG gir også forslag til forbedringspunkter for å bidra til at erfaringene nyttes i kommende saker. Helse Sør-Øst RHF har lagt til grunn at rapportens anbefalinger vil bli benyttet som eksempler og virkemiddel til et generelt forbedringsarbeid i hele helseforetaksgruppen.

Kostnadsmessige forhold

Det vises til Helse Sør-Øst RHF sitt brev til Helse- og omsorgsdepartementet av 27.10.2008 der det opplyses følgende:

"Peab AS vedsto seg den opprinnelige målprisen på 97,3 millioner kroner pluss ekstrakostnader og justering for prisstigning. Ekstrakostnaden var på til sammen 10,6 millioner inkludert merverdiavgift. Dette inneholdt leiekostnader for brakker og stillas, betongelementer, stålsøyler, omdisponering av mannskap, remobiliseringskostnader og tapt dekningsbidrag med videre. I tillegg påløp en justering for prisstigning for perioden september 2007 til januar 2008.

Kostnadene for hotellet kunne derfor oppsummeres som følger:

Målpris eks mva 97,3 millioner kroner
Målpris inkl mva121,2 millioner kroner
Adm og bikostnader5,0 millioner kroner
Reserver og marginer13,8 millioner kroner
Opprinnelig kostnadsramme140,0 millioner kroner
Krav fra Peab10,6 millioner kroner
Prisjustering4,4 millioner kroner
Revidert kostnadsramme155,0 millioner kroner
Pris på innredning av senteret3,0 millioner kroner
Behov for investeringsmidler158,0 millioner kroner

Etter en gjennomgang hvor byggeprosjektene på Radiumhospitalet ved byggelederfirmaet Hospitaliet AS hadde vurdert de endringer som var gjort gjeldende fra Peab AS var hovedinntrykket at entreprenøren ikke gjør noe forsøk på å profittere på situasjonen prosjektet har havnet opp i. Kostnadene synes reelle og godt dokumenterte. Byggeprosjektene anbefalte at man la forslaget om en kostnadsramme pålydende 155 millioner med prisbasis januar 2008 til grunn for den videre behandling av prosjektet. I tillegg kom 3 millioner kroner for å innrede lokalene til et lærings-, mestrings- og rehabiliteringssenter i sykehotellet."

I brev med vedlegg fra Helse Sør-Øst RHF av 27.10.2008 opplyses også at Peab AS har varslet at de kommer til å fremme et krav på 1 millioner kroner knyttet til forsinket oppstart fra 26.08.2008 til 22.09.2008.

Inngått avtale med Kreftforeningen

Det ble i september 2008 inngått en samarbeidsavtale mellom Kreftforeningen og Rikshospitalet HF om et senter for kreftrammede og pårørende i det planlagte sykehotellet (vedlagt). Kreftforeningen bidrar bl.a. med en donasjon på 30 millioner kroner for å bidra til ferdigstillelse av senteret og for å etablere senteret. Avtalen innebærer også at Kreftforeningen bidrar til driften av senteret med inntil 3 stillinger, i tillegg til 2 stillinger knyttet til forskning og fagutvikling og inntil 6 stillinger knyttet til aktiviteter og tilbud.

Andre forhold

Komiteen ber om statsrådens merknader til statsministerens og tidligere helseministers innspill i saken, og om disse har medført kutt i bevilgningene til andre helseforetak. Statsministerens og tidligere helseministers innspill i saken foranlediger ingen merknader fra min side.

På bakgrunn av regjeringens forslag i St. prp. nr. 59 (2007-2008) vedtok Stortinget å øke bevilgningen til investeringslån til Helse Sør-Øst RHF med 110 mill. kroner øremerket sykehotellet. Denne bevilgningen kom i tillegg til andre bevilgninger i 2008 (50 mill. kroner) og ble konsekvensjustert inn i 2009-budsjettet (60 mill. kroner) uten at dette gikk på bekostning av andre prioriterte investeringsprosjekter. Det har således ikke medført noen kutt i bevilgningene til andre helseforetak.

For øvrig kan opplyses at arbeidet med montasje av stillas, tak, telt samt utvendig heis ble ferdigstilt i uke 39. Veggelementer opp til plan 6 og dekkelementene i plan 6 er montert. Sykehotellet er planlagt overlevert fra entreprenør til eier 17.12.2009, som så skal sørge for montasje av innredning og møbler. Antatt åpning blir primo 2010.