10.1 Sammendrag

Regjeringens mål er å styrke bruken av samisk språk og å legge til rette for at samiske barn opplever samisk og norsk som likeverdige språk. Det er derfor viktig at samiske barn får et barnehagetilbud som styrker deres samiske språkutvikling.

Formålet med det særskilte tilskuddet til samisk barnehagetilbud er å legge til rette for at samiske barn skal få utvikle samisk språk og kultur i barnehagen. Øvrige tilskudd som går til stimulering av utbygging av barnehageplasser og finansiering av drift, gjelder for samiske barnehager på lik linje med norske barnehager.

I 2007 var det 41 samiske barnehager i Norge med om lag 1000 samiske barn.

Strategier og tiltak

  • Som en oppfølging av Kompetansestrategien for barnehagen vil Kunnskapsdepartementet invitere Sametinget til samarbeid om tiltak rettet mot den samiske barnehagesektor, bl.a. tilsyn.

  • Kunnskapsdepartementet vil se behovet for rekruttering av pedagogisk barnehagepersonale med samisk språk- og kulturkompetanse i sammenheng med fordelingen av kompetansemidler i barnehagesektoren.

  • Kunnskapsdepartementet vil fra 2008 ta initiativ til to årlige administrative samarbeidsmøter med Sametinget om utfordringer og tiltak i den samiske barnehagesektoren.

10.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at det er en stor utfordring å rekruttere barnehagepersonale med samiskspråklig kompetanse, og at Samisk høgskole, som er den eneste høgskolen med denne utdanningen, enkelte år ikke har hatt søkergrunnlag nok til å igangsette førskolelærerstudiet. Flertallet er kjent med at Høgskolen arbeider med nye måter å rekruttere på, bl.a. gjennom desentraliserte opplegg og etterutdanningstilbud. Dette arbeidet bør videreutvikles. Flertallet viser for øvrig til sine merknader under punkt 11 om grunnopplæringen.