Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide en ny, helhetlig kvalitetsstrategi for sykehusene, herunder

  • 1. Innføre en ordning med kvalitetssertifisering av alle norske sykehus og helseforetak.

  • 2. Utarbeide og publisere flere kvalitetsindikatorer for sykehus, herunder indikatorer for dødelighet og pasientens funksjon før og etter behandling.

  • 3. Utarbeide og offentliggjøre rapporter som sammenlikner kvalitet mellom ulike sykehus, helseforetak og helseregioner.

  • 4. Informasjon om kvalitet må danne grunnlag for oppgavefordeling mellom sykehus for å gi pasientene trygghet for at de får best mulig behandling.

  • 5. Det må utarbeides flere faglige retningslinjer for å sikre behandling av best mulig kvalitet."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at de fleste pasienter opplever god og trygg behandling i den norske helsetjenesten, men at det likevel er et klart behov for å styrke arbeidet for bedre kvalitet og sikkerhet. Det vises til rapporter som viser at det er et betydelig omfang av feil og uheldige hendelser i den norske helsetjenesten og store forskjeller i kvaliteten på behandlingen ved ulike sykehus.

Det vises videre til pågående arbeid for å bedre kvaliteten i sosial- og helsetjenesten bl.a. gjennom utvikling av kvalitetsindikatorer og bruk av medisinske kvalitetsregistre. Forslagsstillerne mener at det må utarbeides en ny helhetlig kvalitetsstrategi som sikrer framdrift i dette arbeidet og konkrete resultater, og at det må bli fortgang i arbeidet med å utarbeide flere kvalitetsindikatorer i helsetjenesten, herunder informasjon om dødelighet ved ulike sykehus og pasientenes funksjonsnivå før og etter inngrep. Det vises til arbeid med kvalitetsindikatorer i Danmark og Sverige.

Forslagsstillerne mener at resultatene av kvalitetsmålinger må publiseres, slik at pasientene får god informasjon om kvaliteten i tilbudet og dermed et bedre grunnlag for å velge mellom ulike sykehus. Det framholdes også at det er nødvendig å gjennomføre en sterkere satsing på utvikling av kliniske retningslinjer som skal være standard for god behandling i sykehus.

Det framholdes at Helsetilsynet har påpekt at helsetjenesten ikke lærer av feil og mangler, og at dette fører til unødvendige tilleggsbelastninger for pasientene samt dårlig ressursbruk for helsetjenesten og samfunnet. Forslagsstillerne understreker at risikoen for feil må reduseres til et minimum gjennom kontinuerlig læring av feil og forbedring av tjenestene.

Kvalitetssertifisering av alle sykehus fra en uavhengig part om at kvalitetsstyrings- og ledelsessystemet tilfredsstiller gitte krav, vil etter forslagsstillernes syn sikre systematisk arbeid med å redusere risikoen for feil.