4. Ekstraordinært møte i Stortinget

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper går imot endring av FO på dette punkt.

Fremskrittspartiets gruppe uttaler at det kan vurderes en endring slik at en tredjedel av Stortinget skal kunne kreve ekstraordinært møte i Stortinget for å behandle en eller flere spesielle saker. I FO kan fastsettes at Presidentskapet skal innkalle til slikt møte hvis en slik henvendelse kommer.

Kristelig Folkepartis gruppe er negativ til at et mindretall i Stortinget kan kreve et møte i Stortinget eller kreve Stortinget innkalt til en ekstraordinær sesjon.

Venstres gruppe er positiv til at et mindretall i Stortinget kan kreve et møte i Stortinget, men negativ til at et mindretall kan kreve Stortinget innkalt til en ekstraordinær sesjon når Stortinget ikke er samlet.

Presidentskapets flertall, alle unntatt Carl I. Hagen, finner ikke grunn til å foreslå endring av FO på dette punkt.

Presidentskapets medlem Carl I. Hagen fremmer følgende forslag, som gir et mindretall rett til – via Presidentskapet – å kreve innkalling av Stortinget til møte i løpet av Stortingets sommeropphold:

"§ 33 annet ledd nytt tredje punktum skal lyde:

Presidentskapet skal innkalle Stortinget til møte når stortingsrepresentanter eller stortingsgrupper som til sammen utgjør minst en tredjedel av representantene, krever det skriftlig og angir dagsorden for møtet."