Brev fra Sivilombudsmannen til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 1. april 2009.

Saksbehandlingstiden ved ombudsmannens kontor

Det vises til presentasjonen av årsmeldingen for komiteen 31. mars 2009, og især komiteens ønske om en mer detaljert oversikt over saksbehandlingstiden ved mitt kontor der også spredningen i saksbehandlingstid innenfor hver sakstype fremgår (istedenfor bare et gjennomsnittstall). Under behandlingen av fjorårets melding hadde komiteen følgende merknader i innstillingen til Stortinget (Innst. S. nr. 250 for 2007-2008):

"Komiteen viser til at ombodsmannen har sett mål for sakshandsamingstida i høve til sakene sin kompleksitet. Men det går ikkje fram av årsmeldinga om desse måla er nådd. Komiteen ber derfor om at ein i årsmeldinga for 2008 gjer greie for dei faktiske tilhøva om sakshandsamingstida og om dei oppsette mål vert nådd."

I tråd med dette innhentet jeg høsten 2008 et representativt utvalg på til sammen 80-100 avsluttede saker det året innenfor tre ulike sakstyper, inndelt etter sin kompleksitet. Medarbeidere ved mitt kontor beregnet deretter gjennomsnittlig saksbehandlingstid innenfor de ulike sakskategoriene:

Saker som er avvist på formelt grunnlag

11 dager

Saker avsluttet uten å ha vært tatt opp med forvaltningen

5 uker

Saker avsluttet etter å ha vært tatt opp med forvaltningen

6-7 måneder

Som det ble påpekt av komiteen i møte 31. mars 2009, kan et gjennomsnittstall som dette gi et mindre dekkende bilde ved at få saker kan trekke gjennomsnittet opp eller ned. Vedlagt følger derfor et komplett bilde også av spredningen innenfor hver gruppe, markert i stolpediagrammer. Som det fremgår, blir de aller fleste avviste saker avgjort innen 10 dager. Når det gjelder saker som tas opp med forvaltningen, blir de fleste av disse avsluttet innen 6 måneder.

Undervedlegg

[Figur:][Figur:][Figur:]