Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 2. desember 2009

Prop. 1 S (2009–2010) Spørsmål fra Familie- og kulturkomiteen

Jeg viser til brev av 14. november 2009 fra Familie- kulturkomiteen vedrørende følgende spørsmål i forbindelse med statsbudsjettet 2010:

Hvordan har departementet tenkt å følge opp arbeidet med å sikre produksjon av viktige dokumenter i lyd og punktskrift, og tolking til syns- og hørselshemmede når det gjelder kulturopplevelser?

Kultur- og kirkedepartementet sikrer produksjon av litteratur og diverse publikasjoner i lyd- og punktskrift gjennom bevilgninger til Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) og Norges Blindeforbunds trykkeri. For 2010 er det foreslått en bevilgning til NLB på 45,7 mill. kroner og et tilskudd til Blindeforbundets trykkeri på 4,768 mill. kroner.

Det som er betegnet som "viktige dokumenter" i spørsmålsformuleringen fra komiteen, forstås som offentlige dokumenter produsert av regjeringsapparatet i form av for eksempel stortingsmeldinger, stortingsproposisjoner og NOU-er. Offentlige dokumenter i kommunal sektor holdes utenfor. Det samme gjelder den betydelige produksjonen av fag- og skjønnlitteratur ved NLB og produksjon av lærebøker ved de statlige kompetansesentrene.

I dag produserer NLB offentlige dokumenter i lyd- og punktversjon på forespørsel. Lydversjonen produseres som en DAISY lydbok med talesyntese. NLB får filer i Word eller pdf fra utgiveren og må konvertere dette til en fil som kan benyttes til å lage en DAISY lydbok med talesyntese og/eller til en fil som kan benyttes til å trykke punktskrift. Dersom NLB får filen noen dager før utgivelsen, kan en lydversjon som oftest foreligge parallelt med den trykte utgivelsen. Punktversjonen tar noe lenger tid. Dersom det er behov for stort omfang av tilrettelegging gjennom å beskrive figurer, tabeller og illustrasjoner blir produksjonen mer tids- og ressurskrevende.

NLB har utviklet en egen talesyntese og gjennomført en effektivisering av sine produksjonslinjer som også kommer produksjonen av denne type dokumenter til gode.

NLB og Blindes trykkerier samarbeider om å få på plass en mer automatisert produksjon av punktskrift. Punktproduksjonen skal effektiviseres gjennom å bruke samme filformat som det som benyttes for lydbøker med talesyntese, og ved at denne filen skal kunne gå rett til trykking uten manuell bearbeiding i trykkeriet. Dette vil gi raskere tilgang til punktversjonen av dokumentene.

Dette området preges av at den teknologiske utviklingen gjør det mulig å etablere stadig bedre løsninger. Departementet vil sørge for at tjenestene ved NLB blir utviklet i takt med de mulighetene den teknologiske utviklingen gir, også når det gjelder tilgang til offentlige dokumenter. Det forutsettes at oppfølgingen skjer innenfor den budsjettrammen som er foreslått bevilget for 2010.

Hovedmålene for regjeringens politikk på scenekunstområdet er bl.a. et profesjonelt tilbud av teater-, opera-, danseforestillinger og andre scenekunstuttrykk over hele landet og å nå hele befolkningen.

Over Kultur- og kirkedepartementets budsjett gis det tilskudd over kap. 324 Scenekunstformål til formål som særlig skal medvirke til at hørselshemmede får oppleve scenekunst til Teater Manu (Norsk Tegnspråkteater) og til tegnspråktolking av teaterforestillinger.

Teater Manu er et turnéteater og setter opp to til tre turnéproduksjoner hvert år. Forestillingene spilles i de største byene i Norge. I forslaget til statsbudsjett for 2010 er det lagt inn en økning av tilskuddet til Teater Manu på 0,5 mill. kroner til 11,496 mill. kroner.

Norges Døveforbund får en fast årlig støtte fra Kultur- og kirkedepartementet til tegnspråktolking av forestillinger ved de faste teatrene i Norge. I statsbudsjettet for 2010 er det foreslått et tilskudd på 0,362 mill. kroner til tegnspråktolking av teaterforestillinger.

Departementet skal til enhver tid være godt oppdatert om foreliggende behov og hvordan disse dekkes, slik at vi raskt kan møte de utfordringene som knytter seg til god tilgjengelighet til kultur (og idrett) for mennesker med nedsatt funksjonsevne.