Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen om ikke å anke, eventuelt om å trekke anke, i sak 08‑182790TVI-OTIR/01; Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon mot staten.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om hvordan Opplysningsvesenets fond skal kompenseres for allerede lidt tap som følge av tomtefesteinstruksen."

Bakgrunnen for forslaget er å finne i Stortingets vedtak 23. oktober 2008 om å endre lov om Opplysningsvesenets fond § 4, jf. Innst. S. nr. 79 (2007–2008) om St.prp. nr. 60 (2007–2008). Endringen medførte at nærmere angitte tomtefestere kan få bedre feste- og innløsningsbetingelser enn det som følger av tomtefesteloven, jf. også kgl.res. av 14. september 2007. I praksis pålegger instruksen Opplysningsvesenets fond å innløse festetomter eller tilby videre leie på vilkår som ikke gavner fondet. Forslagsstillerne viser i den forbindelse til stortingsbehandling 3. juni 2008 av et mindretallsforslag om grunnlovsmessigheten av slik lovendring. Eierskap til Opplysningsvesenets fond er ikke avklart. Grunnloven § 106 gjelder forvaltning og bruk av fondets inntekter og formue.

Utgangspunktet for representantforslaget er en dom 10. oktober 2009 i Oslo tingrett i sak mellom KA og staten. Nevnte instruks ble der kjent ugyldig og staten idømt 1,45 mill. kroner i saksomkostninger. Oslo tingrett fant saken utvilsomt grunnlovsstridig. Forslagsstillerne peker på risikoen for staten ved en eventuell anke til høyere rettsinstans. Særlig påpekes økt risiko for statlig erstatningsansvar overfor Opplysningsvesenets fond og de bindinger dette vil legge på Stortingets bevilgende myndighet. Forslagsstillerne mener derfor at Stortinget med rimelighet kan ha en oppfatning av hvorvidt staten skal utsettes for ytterligere risiko gjennom anke og fortsatt rettslig prosess i en sak som denne.