Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 7. april 2010

Representantforslag 90 S (2009–2010) fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Siri A Meling, Line Henriette Hjemdal og Borghild Tenden

Jeg viser til brev fra energi- og miljøkomiteen 23. d.m. vedlagt representantforslag 90 S (2009–2010) om forlengelse av utleieperioden for vannkraftverk til 30 år.

Stortinget vedtok våren 2009 en ny bestemmelse i industrikonsesjonsloven, som åpner for at eier av utbygde konsesjonspliktige vannfall kan inngå avtale om utleie og om bruk av driftsoperatør inntil 15 år på nærmere vilkår. Departementet vil følge opp lovvedtaket med forskrift om utleie og bruk av driftsoperatør. Et utkast til forskrift har nylig vært på høring.

I tilknytning til Stortingets lovbehandling i fjor besvarte departementet spørsmål fra energi- og miljøkomiteen om blant annet leieperioden. Jeg står fast ved de vurderingene som da ble gitt. Når det gjelder utleieperiodens lengde innenfor rammen av EØS-avtalen har jeg hele tiden lagt vekt på at må det finnes en balanse mellom hensynet til å sikre eiers posisjon på den ene siden, og på den annen side hensynet til at avtalene må være langvarige nok til å være kommersielt interessante for leietaker.

I Ot. prp. nr. 66 (2008–2009) understreket departementet at den framlagte modellen for utleie anses fullt forenlig med EØS-avtalen. Utleie må skje gjennom tidsbegrensede perioder innenfor rammene av eiers konsesjon og ansvar. Formålet med konsolideringsmodellen er å styrke og sikre det offentlige eierskapet. Dette tilsier at uteieperiodene ikke må være for lange, siden styringen av kraftverk og tilhørende anlegg er en sentral funksjon ved eierskapet.

Stortinget vedtok 15 års utleieperiode for ikke å uthule konsolideringsmodellen og svekke det offentlige eierskapet. Det er nå viktig at disse avveiningene respekteres, slik at vi får ro rundt ordningen.

Stortingets lovvedtak fra 2009 vil tre i kraft så snart de nødvendige forskriftene er utarbeidet. Jeg legger opp til at dette vil skje i løpet av våren.