Brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 7. mai 2010

Dokument nr 8:109 S (2009-2010) om likebehandling av offentlige og private tilbydere av barneverntjenester og etablering av nettportal

Jeg viser til brev av 23.4.2010 vedrørende Dokument nr 8:109 S (2009-2010) representantforslag fra stortingsrepresentantene Linda C. Hofstad Helleland, Olemic Thommessen, Sonja Irene Sjøli og Peter Skovholt Gitmark. I forslaget heter det:

I

Stortinget ber Regjeringen iverksette en utredning om utforming og innføring av en Internett-basert tjenesteportal med det formål å gi oversikt og et sammenligningsgrunnlag mellom tilbudene som i dag gis innenfor barnevernet, slik at det blir mulig å velge det beste tilbudet til det enkelte barn/den enkelte ungdom som skal plasseres utenfor hjemmet.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om full likebehandling mellom offentlige og private aktører innenfor barnevernet.

Jeg har følgende kommentarer til forslaget:

Forslagsstillerne skriver at åpenhet om innhold og kvalitet er viktig for å sikre at hvert enkelt barn får et best mulig tilbud av barnevernet. Informasjon om de enkelte barnevernsinstitusjonene må være tilgjengelig for alle, noe de mener ikke er tilfelle i dag. I dag er det i følge forslagsstillerne begrenset informasjon både om de tiltak staten har inngått avtaler med og statens egne tiltak.

Jeg er enig i at åpenhet er en forutsetning for et godt fungerende barnevern. På Bufetats nettsider finnes informasjon om alle godkjente private barnevernsinstitusjoner i landet. I tillegg gis en oversikt over alle offentlige institusjoner, med opplysninger om adresse og type institusjon. Det viktigste ved en barnevernsplassering er å sikre barnet et best mulig tilpasset tilbud. Jeg mener at den nåværende ordningen gir kommunene og Bufetat tilstrekkelig informasjon til å oppnå dette. Jeg mener videre at en internettportal av den typen forslagsstillerne skisserer, vil være av begrenset verdi fordi jeg vanskelig kan se at et slikt system vil bidra til å øke kvaliteten i barnevernets tilbud. Det er staten ved Bufetat som kjøper institusjonsplasser, og det skjer etter utlyste konkurranser. Det er derfor noe uklart hvilken nytte en slik portal kan gi. Portalen vil også kunne bli et fordyrende byråkratisk ledd, bl.a. fordi den vil måtte være oppdatert til enhver tid. Jeg vil derfor prioritere andre virkemidler som er mer hensiktsmessige for å øke kvaliteten i det statlige barnevernet.

Videre skriver forslagsstillerne at dagens private barnevern er preget av mangfold, kompetanse og idealisme. Forslagsstillerne er bekymret for at dagens system, der statlige og private ideelle tiltak prioriteres, medfører tap av verdifull kunnskap, kompetanse og erfaring. For å styrke barnevernet mener forslagsstillerne det er nødvendig å sikre reell likebehandling av offentlige og private aktører.

I komiteens innstilling til BLDs budsjettproposisjon for 2010 (Innst. S 14 (2009-2010) s. 38) uttaler komiteens flertall at forutsigbarheten og langsiktigheten i barnevernet best kan ivaretas med bruk av offentlige institusjoner og institusjoner i regi av ideelle organisasjoner. Jeg deler dette synet, og departementet legger dette til grunn for sitt arbeid. Økt kapasitetsutnyttelse i statlige institusjoner er også et viktig virkemiddel for å redusere kostnadene i etaten. Det er ikke effektiv anvendelse av fellesskapets midler å la statlige institusjoner stå tomme. I tillegg er det et barnevernfaglig mål å redusere bruk av institusjonsplasseringer til fordel for fosterhjemsplasseringer. En konsekvens av dette er at bruk av private kommersielle institusjoner vil bli redusert. Slike institusjoner er imidlertid fortsatt et viktig supplement til statlige institusjoner og institusjoner drevet av private ideelle organisasjoner.

Departementet er i gang med å utrede mulighetene for å innføre restriksjoner på uttak av utbytte eller annet uttak av verdier i barnevernssektoren. Dette skal gjøres for å sikre at den statlige bevilgningen til barnevern kommer barna til gode.