16.1.1 Innledning

Nærings- og handelsdepartementet hadde i 2009 et utgiftsbudsjett på 58,8 mrd. kroner. Departementet har ansvar for ti virksomheter, 22 selskaper og ett særlovsselskap.

16.1.2 Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen har avgitt ti avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

16.1.2.1 Informasjonssikkerhet

Riksrevisjonen konstaterer at Nærings- og handelsdepartementet ikke hadde stilt krav til underliggende virksomheter om identifisering og klassifisering av informasjon og informasjonssystemer, rapportering av informasjonssikkerhetsbrudd og bevisstgjøring og kunnskapsspredning. Videre konstaterer Riksrevisjonen at departementet ikke har hatt tilfredsstillende oppfølging av gjennomføring av risikoanalyser på ikt-området eller beskyttelse av samfunnskritisk ikt-infrastruktur.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet er bevisst det overordnede ansvaret for å føre kontroll med underliggende virksomheter, herunder at virksomhetene har en forsvarlig intern kontroll. Videre har Riksrevisjonen merket seg at departementet i tildelingsbrevene for 2011 og i styringsdialogen med virksomhetene vil sikre at det legges til rette for identifisering og klassifisering av informasjon og informasjonssystemer slik at sårbare og risikoutsatte områder blir avdekket og beskyttet.