2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Sonja Edvardsen, Lillian Hansen, Arne L. Haugen og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Svein Flåtten og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til Prop. 73 S (2010–2011) om de store klimaskadene landbruket i Troms ble påført i 2010. Komiteen har merket seg at isbrann ødela store engarealer og at sen og vanskelig vår gjorde at reparasjonstiltakene fikk liten effekt, samt at dårlige vekstforhold bidro til ekstraordinært lave avlinger både for eng og poteter.

Komiteen har videre merket seg at partene i jordbruksforhandlingene oppfattet situasjonen som så alvorlig at det høsten 2010 ble iverksatt tiltak med økt erstatningssats for avlingssvikt på eng i Troms gjeldende for avlingsåret 2010.

Komiteen viser til at det ved klimatisk betinget svikt i planteproduksjon kan kompenseres med opptil 70 pst. av et normalår, og at partene i jordbruksforhandlingene den 3. september 2010 ble enige om å øke tilskuddssatsen for avlingstap på grovfôr i Troms i 2010 fra 2 kroner til 4 kroner pr. fôrenhet. Komiteen har videre merket seg at partene ved en ny vurdering av skadeomfanget i protokoll av 22. desember 2010 er enige om å øke tilskuddssatsen med ytterligere 0,70 kroner pr. fôrenhet.

Komiteen viser til at særlig som følge av skadeomfanget i Troms er egenkapitalen i fondet redusert fra 76 mill. kroner ved inngangen til 2010, til 21 mill. kroner ved inngangen til 2011. Komiteen slutter seg til departementets vurdering om å øke bevilgningen til fondet i 2011 med 8 mill. kroner, noe som tilsvarer merforbruket ved satsøkningen på 0,70 kroner pr. fôrenhet.

Komiteen slutter seg videre til at dette finan-sieres over post 78 Velferdsordninger, som vil få et underforbruk i forhold til tildelt ramme.