2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Sonja Edvardsen, Lillian Hansen, Arne L. Haugen og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Svein Flåtten, Frank Bakke-Jensen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til Prop. 67 S (2010–2011) om Samtykke til ratifikasjon av en frihandelsavtale mellom EFTA-statene og Albania og en avtale om handel med landbruksvarer mellom Norge og Albania, begge av 17. desember.

Frihandelsavtalen omfatter handel med industrivarer, herunder fisk og andre marine produkter, bearbeidede landbruksvarer, handelstiltak, konkurransespørsmål, immaterielle rettigheter, opprinnelsesreg-ler og administrativt samarbeid.

Komiteen viser til at målet med avtalen er å gi Norge forbedret markedstilgang for industrivarer, landbruksvarer og fisk, og komiteen er opptatt av at norske bedrifter med dette sikres like gode vilkår som konkurrenter fra EU-landene på dette markedet.

Komiteen er opptatt av at frihandelsavtalene setter fokus på grunnleggende menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og engasjement og respekt for miljøhensyn. Gjennom frihandelsavtalen med Albania er det ønskelig fra EFTA-landene å bidra til økt stabilitet i regionen, og styrke den økonomiske utviklingen i Albania.

Komiteen merker seg at frihandelsavtalen og den bilaterale landbruksavtalen også er forelagt Utenriksdepartementet, som anbefaler at ratifikasjonen finner sted.

Komiteen tilrår at Norge ratifiserer frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Albania og den bilaterale landbruksavtalen mellom Norge og Albania, begge av 17. desember 2009.