Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Bente Stein Mathisen og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, vil vise til at kontroll med lovlige, nasjonale tilvirkninger av, og den lovlige, internasjonale handelen med narkotika og psykotrope stoffer, er en av forpliktelsene i henhold til FN- konvensjonene. Komiteen merker seg at revisjonen av narkotikaregelverket også krever oppdateringer i legemiddelloven. Komiteen mener regjeringens vedlagte forslag til endringer i legemiddelloven fremstår som fornuftige og nødvendige.

Komiteen ser at forslaget om at «narkotika mv.» og «narkotika og psykotrope stoffer» erstattes av «narkotika» i legemiddelloven kap.VIII og kap.VIII a, samt lovens §§ 31 og 32 er hensiktsmessig, og slutter seg til dette. Komiteen er enig i å tilføye «planter, sopper og blandinger» i legemiddelloven § 22, slik at eventuell tvil med hensyn til om sopper og friske planter vil kunne være «narkotika», blir fjernet. Komiteen merker seg de vurderinger som ligger bak forslaget om å endre ordet «preparat» i § 22 til «blanding», og sier seg enig i disse.

Komiteen mener det er hensiktsmessig å samle kravene til tillatelser knyttet til narkotika i én bestemmelse. Komiteen slutter seg til forslaget om å tilføye «industriell» bruk i legemiddellovens § 23 tredje ledd slik at narkotikaforskriften kan regulere de aktuelle stoffene, GBL og 1,4-BD, som også brukes til industrielle formål.

Komiteen er enig i at det innføres hjemmel i legemiddelloven for å kunne kreve gebyr. Komiteen merker seg at bestemmelsen er omformulert i forhold til høringsnotatet. Komiteen er tilfreds med at det nå fremgår av bestemmelsen at departementet kan gi utfyllende bestemmelser i forskrift om ileggelse av gebyr, herunder gebyrets størrelse. Komiteen merker seg at endringene ikke forventes å gi økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.