Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 12. januar 2012

Representantforslag 35 S (2011-2012)

Jeg viser brev datert 13. desember hvor Energi- og miljøkomiteen oversender Representantforslag 35 S (2011-2012) fra stortingsrepresentantene Nicolay Astrup, Siri A. Meling, Svein Flåtten, Øyvind Halleraker og Ingjerd Schou om en strategi for bruk av biogass i Norge.

Regjeringens politikk for produksjon og bruk av biogass er nedfelt i St.meld. nr. 34 (2006-2007) Norsk klimapolitikk og St.meld. nr. 39 (2008-2009) Klimautfordringene – landbruket en del av løsningen.

Produksjon av biogass fra store og små anlegg støttes i 2011 gjennom Enova og Innovasjon Norge. Totalt sett er det etablert om lag 35 biogassanlegg i Norge. Anleggene produserer gass fra avløpsslam, matavfall, husdyrgjødsel, eller en kombinasjon, og leverer årlig i underkant av 200 GWh. Gassen brukes hovedsakelig til varme- og kraftproduksjon, men noe benyttes også til bussdrift i større byer som Oslo, Fredrikstad, Stavanger og Trondheim. Noe gass går også til eksport.

Produksjon og bruk av biogass som klimatiltak ble utredet i Klimakur 2020- utredningen. I tillegg har Klima- og forurensningsdirektoratet utarbeidet en egen rapport som ser på kostnader og utslippsreduksjoner langs hele verdikjeden. Utredningene viser at man kan oppnå til dels betydelige utslippsreduksjoner ved økt produksjon og bruk av biogass, men at valg av innsatsfaktor og hvordan man velger å bruke biogassen har stor betydning for kostnader og reduksjonspotensial.

Det laveste ambisjonsnivået som Klimakur 2020 utredet reduserer utslippene i verdikjeden med 300 000 – 400 000 tonn CO2-ekvivalenter. I Klimakur ble tiltakskostnaden ved biogasstiltaket beregnet til 1200 - 1300 kroner per tonn CO2-ekvivalenter. Tiltakskostnaden for biogass vil variere sterkt med ambisjonsnivået. Eksempelvis viser tilleggsutredningen fra Klima- og forurensningsdirektoratet at to store biogassanlegg i sentrale husdyrområder vil kunne redusere utslippene med 54 000 tonn, til en anslått kostnad på 700 kroner per tonn CO2-ekvivalenter. Videre viser utredningene at det er behov for ytterligere virkemidler i flere sektorer for å realisere en økt satsning på biogass.

Det må understrekes at kostnadsestimatene for de sektorvise analysene i Klimakur kan være beheftet med betydelig usikkerhet.

Ny politikk må bygges på et solid grunnlag, slik at vi når de målene vi setter oss på best mulig måte. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en klimamelding i 2012. Jeg tar med meg innspillet om en biogasstrategi inn i det videre arbeidet med den kommende klimameldingen.