Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 6. februar 2012

Representantforslag 40 S (2011-2012)

Jeg viser til brev av 10. januar 2012 fra Energi- og miljøkomiteen vedlagt representantforslag 40 S (2011-2012). Representantforslaget gjelder forslag om å legge frem for Stortinget evalueringen fra 2005 av forsøksprosjektet med ny forvaltningsordning for motorferdsel i utmark i åtte kommuner, samt forslag om at regjeringen fremmer forslag om endringer i lov om motorferdsel i utmark slik at kommunene får økt myndighet, med grunnlag i erfaringene fra forsøksprosjektet.

På bakgrunn av forslag fra Direktoratet for naturforvaltning til nytt motorferdselregelverk i 2008, gjennomførte Regjeringen i juni 2009 flere endringer i forskrift 15. mai 1988 nr 356 for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag. Av endringene kan nevnes utvidelse av adgangen til bruk av motorkjøretøy ved transport av materiell og utstyr til utmarksnæring, til gruppeturer med snøscooter for beboere på helse- og omsorgsinstitusjoner m.v. og for kommunalt organiserte akuttiltak for å redusere påkjørselsrisiko for elg og annet hjortevilt ved vei eller jernbane.

Regjeringen besluttet også at det ikke skulle gjøres endringer i reglene for bruk av motorkjøretøy på snødekt mark i Finnmark og Nord-Troms eller i regelverket for bruk av snøscooter mellom bilvei og hytte som ligger mer enn 2,5 kilometer fra brøytet bilvei. Når det gjaldt bruk av kjøretøy på barmark i Finnmark, mente regjeringen at det var behov for innstramming. Miljøverndepartementet satte derfor i gang barmarksprosjektet i Finnmark i januar 2010. Rapport med forslag til tiltak ble avgitt 15. februar 2011.

I år 2000 startet et forsøksprosjekt med ny forvaltningsordning for motorferdsel i utmark i åtte kommuner. Prosjektet ble evaluert av Norsk institutt for naturforskning (NINA) i 2005 (NINA rapport 90). Rapporten er offentlig tilgjengelig. Da Direktoratet for naturforvaltning i 2008 fremmet forslag til nytt motorferdselregelverk for Miljøverndepartementet, utgjorde erfaringene fra forsøksprosjektet en del av underlagsmaterialet.

Regjeringen skal vurdere om det er behov for justeringer eller endringer, ut over det som ble gjennomført sommeren 2009. Det gjenstår blant annet å avklare om det skal åpnes for rekreasjonskjøring sør for Nord-Troms. Når dette er avklart, vil regjeringen ha grunnlag for å vurdere om det skal foreslås flere justeringer eller endringer i regelverket knyttet til motorferdsel i utmark.