2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at det overordnede målet på avfallsområdet er å sørge for at skadene fra avfall blir så små som mulig på mennesker og naturmiljø. Stortinget har forutsatt at praktisk talt alt farlig avfall skal tas forsvarlig hånd om og enten gå til gjenvinning eller være sikret tilstrekkelig nasjonal behandlingskapasitet. Norge skal også hindre ulovlig eksport av avfall. Komiteen vil vise til at myndighetene har en rekke virkemidler, blant annet økonomiske, for å nå Stortingets mål.

Komiteen ser positivt på at Riksrevisjonens undersøkelse viser at stadig mer farlig avfall blir tatt forsvarlig hånd om og at tilsynet på området er for-bedret, selv om det fortsatt er farlig avfall som ikke blir innsamlet og det er innsamlet avfall som ikke blir forsvarlig håndtert eller eksporteres ulovlig. Komiteen vil understreke viktigheten for miljø, mennesker og dyr av at farlig avfall blir tatt hånd om etter fastsatte regler. Komiteen ser det derfor i likhet med Riksrevisjonen som positivt at Miljøverndepartementet viser til at tiltak vurderes løpende og at flere tiltak er iverksatt, blant annet styrket tilsyn og informasjon til bransjen og arbeid med endringer i regelverket for å styrke innsamlingen av småelektronikk. Komiteen legger til grunn at Riksrevisjonens forutsetning om at kvaliteten på databaser og statistikk forbedres for å sikre et godt grunnlag for oppfølging etterleves.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen understreker betydningen av at grensekontrollen med eksport av farlig avfall styrkes ytterligere gjennom et regelmessig og risikobasert tilsyn for å stanse den ulovlige eksporten av avfall. Komiteen vil som Riksrevisjonen understreke viktigheten av å kontrollere om opplysningene om avfallet og behandlingen av dette er i tråd med eksporttillatelsen som er gitt av miljømyndighetene.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens undersøkelse har påpekt store svakheter i Sjøfartsdirektoratets kontroll med innlevering av farlig avfall fra skipsfart i norske havner. Komiteen ber Miljødepartementet følge opp Sjøfartsdirektoratet slik at en bedre kontroll på dette området sikres.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at disse partiene allerede i desember 2009 fremmet forslag om en helhetlig gjennomgang av avfallspolitikken, jf. Dokument 8:40 S (2009–2010).

Komiteen viser ellers til at Miljøverndepartementet arbeider med en stortingsmelding om avfallshåndtering og at departementet her vil følge opp Riksrevisjonens bemerkninger.