Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen forbedre kvaliteten og tilgjengeligheten på rehabiliteringstilbudet, og legge frem forslag om å innføre en ordning med fritt rehabiliteringsvalg, der personer med rett til rehabilitering fritt kan velge mellom kvalitetssikrede institusjoner innenfor et transparent system og med offentlig finansiering.»

Forslagsstillerne framholder at rehabiliteringsfeltet er preget av ventetider, køer og uutnyttet kapasitet utenom den offentlige tjenesten, og at flere private og ideelle velferdsinstitusjoner er blitt lagt ned.

Det vises til at Norsk Revmatikerforbund går inn for at det innføres fritt rehabiliteringsvalg. Forslagsstillerne ønsker å innføre et system med fritt rehabiliteringsvalg, der alle som har rett til rehabilitering, også skal ha en rett til å velge hvor tilbudet skal gis, blant forhåndsgodkjente institusjoner som tilbyr tjenestene.

Forslagsstillerne mener private og ideelle aktører utgjør et viktig supplement til det offentlige rehabiliteringstilbudet, og at de er nødvendige partnere for å sikre at alle med behov for rehabilitering kan få et best mulig tilbud. De mener at det er nødvendig at det offentlige har ansvar for å finansiere behandlingen for pasienter og brukere, selv om disse velger å benytte seg av et annet tilbud enn det offentlige.

Etter forslagsstillernes syn bør det foretas en sentral prisfastsetting som ikke diskriminerer leverandører etter organisasjonsform så fremt de møter kvalitetsstandardene som forutsettes. Det understrekes at det bør være åpenhet om kvaliteten på tilbudene, og at informasjonen bør være lett tilgjengelig for pasientene og deres pårørende.