2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Svein Flåtten og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til Prop. 94 L (2011–2012) der regjeringen foreslår lov om Patentstyret og Klagenemnda for industrielle rettigheter (patentstyreloven).

Komiteen viser til at bakgrunnen for loven er at det er behov for revisjon og modernisering av dagens lov.

Komiteen viser til at den nye loven også regulerer organiseringen av og saksbehandlingen i Patentstyret.

Komiteen støtter at det i den nye loven innføres en ny formålsparagraf for Patenstyret. Formålsparagrafen avklarer etatens hovedoppgaver, nemlig å være landets myndighet for registrering av indu-strielle rettigheter, og å være et kompetansesenter på området. Komiteen viser videre til at det blir opprettet en egen klagenemnd for industrielle rettigheter, som skal behandle klager over avgjørelsene som er tatt i Patentstyret.

Komiteen viser videre til at denne klagenemnda erstatter Patentstyrets andre avdeling som klageinstans. Komiteen støtter dette, og ser det som hensiktsmessig at man skiller ut klageorganet som et uavhengig forvaltningsorgan som skal hete Klagenemnda for industrielle rettar.

Komiteen merker seg videre at lovendringene har vært ute på høring, og at det var stor støtte for de foreslåtte endringene.

Komiteen stiller seg positiv til at direktøren for Patentstyret tilsettes på åremål.

Komiteen stiller seg positiv til at leder og nestleder av Klagenemnden bør oppfylle kravene etter domstolloven § 54 første ledd.

Komiteen er opptatt av at det stilles krav til kompetanse til både Patentstyrets ansatte og Klagenemndens medlemmer.

Komiteen er opptatt av rolleklarhet med hensyn til avgjørelsesmyndighet og klageinstans og stiller seg positiv til at Klagenemnden organiseres uavhengig av Patentstyret.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti er av den formening at en på sikt bør får en enhetlig tidsfrist for å bringe inn avgjørelser fra Klagenemnden for domstolene på lik linje med andre klager relatert til de øvrige lover, nemlig to måneder.

Disse medlemmer har betenkeligheter knyttet til bestemmelser om Klagenemndens mulighet for ileggelse av saksomkostninger. Disse medlemmer er av den formening at dette vil være med på å fordyre saksprosessen for klagesaker i Klagenemnden samt at det kan innebære at enda flere søkere vil gå veien via European Patent Office (EPO) heller enn å søke nasjonalt i Norge, noe som i neste omgang vil kunne få negative konsekvenser for Patentstyret og den fremtidige bruk av dets tjenester.