Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om likebehandling av kompetansesentre for rytmisk musikk

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

De regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk bidrar til utvikling av bransjen og musikkmiljøene og skaper møteplasser for erfaringsutveksling og nettverksbygging. Kompetansesentrene fungerer også som talerør og er et viktig bindeledd mellom aktører i musikkbransjen, samt mellom musikkbransjen og andre instanser. En hovedmålsetting er en profesjonalisering av bransjen, slik at flere skal kunne skape seg et levebrød av å drive med musikk. Samtidig arbeider sentrene også mot den store bredden, for å sikre rekruttering, nyskaping og mangfold.

Kompetansesentre av denne typen finnes i dag i Kristiansand, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Drammen. Det er også under etablering et kompetansesenter i Østfold. Sentrene mottar kommunale driftstilskudd, samt fylkeskommunale drifts- og/eller prosjekttilskudd. I tillegg kommer øvrige prosjekttilskudd fra private og offentlige samarbeidspartnere. Det medfører stor ustabilitet og usikkerhet i finansieringen av en bransje som må jobbe langsiktig for å oppnå gode resultater. Forslagsstillerne viser til at samtlige regionale kompetansesentre for jazzmusikk mottar fast statstilskudd over statsbudsjettet, mens dette ikke er praksisen til de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk.

Forslagsstillerne mener kompetansesentrene bør få fast årlig statstilskudd til drift.

Forslagsstillerne ser at det er nødvendig å fastsette spesifikke vilkår for tildeling, der blant annet antall driftsår, geografisk og faglig virkeområde, målgruppe og lokal forankring, kan være viktige indikatorer.

Et statlig driftstilskudd til nevnte type kompetansesentre for rytmisk musikk er, etter forslagsstillernes syn, en god og effektiv investering for å utvikle næringspotensialet, kompetansen, nettverkene, infrastrukturen, nyskapingen og det musikalske mangfoldet på det rytmiske musikkfeltet i regionene. For å styrke og sikre videreføring av kompetansesentrenes viktige arbeid i hele landet mener forslagsstillerne det er nødvendig at sentrene gis tilfredsstillende, forutsigbare og like driftsvilkår.

Problemstillingen er tidligere drøftet av Løkenutvalget og omtalt i St.meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill.

Forslagsstillerne stiller seg i hovedsak bak vurderingene som ble gjort i St.meld. nr. 21 (2007–2008).

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.

II

Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Bård Langsåvold og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til representantforslaget og svarbrev fra kulturministeren av 8. mai 2012 (vedlegg).

Komiteen mener forslagsstillerne peker på en viktig problemstilling, kompetansesentre og kompetansenettverk for rytmisk musikk er viktige for musikkmiljøene og for musikkbransjen.

Komiteen merker seg at en evaluering av de regionale kompetansenettverkene for rytmisk musikk og tilskuddsordningen for disse, ifølge statsråden, vil foreligge i løpet av mai måned.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil vise til at i tilegg til at Kulturrådet fikk i oppdrag å evaluere ordingen etter 2011, ble det satt som forutsetning for tilskudd fra ordningen at den kompetansen som finnes i den enkelte region må styrkes, samordnes og stilles til rådighet for de ulike regionale aktørene på det rytmiske musikkfeltet. Videre viser flertallet til at statstilskuddet skal nyttes til kompetanseutviklende tiltak og at det forutsettes et regionalt tilskudd på minimum 40 pst. av samlet offentlig tilskudd. Flertallet merker seg at evalueringen skal se på ordningens og kompetansenettverkenes styrker og svakheter, og vurdere mulige endringsforslag. Flertallet mener på linje med regjeringen at man ikke skal foregripe evalueringen, og ser frem til oppfølging når rapporten foreligger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil påpeke betydningen av at den valgte modellen med rytmiske kompetansesentre og -nettverk gir de synergieffektene man i utgangspunktet ønsket å få til, når det ble gjort et felles grep for rytmisk musikk. Disse medlemmer mener det også er viktig å vurdere hvordan dette grepet har slått ut for alle de ulike genrene som ligger i det rytmiske musikkfeltet, og forutsetter at evalueringen statsråden henviser til behandler dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre merker seg at kompetansesentrene i dag ikke likebehandles med hensyn til statlig støtte, og at det kan synes nødvendig å fastsette spesifikke vilkår for tildeling. Disse medlemmer viser her til Løkenutvalgets behandling av problemstillingen i St.meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill, hvor det heter at departementet er kjent med at finansieringsvilkårene ikke er like, og hvor en driftsstøtteordning med tilhørende kriterier for tildeling er foreslått.

På denne bakgrunn støtter komiteens medlemmer fra Høyre forslagsstillernes forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener politikken under den sittende regjering tydelig går i retning av økt maktkonsentrasjon rundt sentrale instanser i Oslo. Disse medlemmer har ved mange korsveier påpekt det prinsipielt betenkelige ved potensielle negative effekter knyttet til faren for utvikling av en sentralisering. Disse medlemmer mener også at maktspredning og større mangfold som utgangspunkt for et dynamisk kulturliv er viktig. Disse medlemmer mener at alternativ for bransjen og musikkmiljøene bør være å skape møteplasser for erfaringsutveksling og nettverksbygging. Disse medlemmer går inn for en bred gjennomgang med målsetting om en profesjonalisering, slik at flere skal kunne skape seg et levebrød av å drive med musikk, og for å sikre rekruttering, nyskaping og mangfold.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.

Forslag fra Høyre:

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding er fremmet av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Komiteen viser til representantforslaget og til sine merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:104 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om likebehandling av kompetansesentre for rytmisk musikk – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 8. mai 2012

Dokument 8:104 S – Representantforslag om likebehandling av kompetansesentre for rytmisk musikk

Jeg viser til brev fra Familie- og kulturkomiteen av 3. mai i år med Dokument 8:104 S (2011–2012), med to representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden.

Forslag 1 lyder:

”Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.”

Allerede før St. meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill – et løft for rytmisk musikk ble det gitt støtte over Kulturdepartementets budsjett til drift av regionale jazzsentra samt til BRAK - Bergen Rock Aktører.

Fra 2009 har det blitt satt av midler til fordeling til kompetansesentra for rytmisk musikk på kap. 320, post 74 Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd. Tilskuddet går til seks regionale kompetansenettverk/sentre for rytmisk musikk; Østafjellske kompetansesenter, Rytmisk kompetansenettverk i nord, Musikknettverk Østlandet, Vestlandets regionale kompetansenettverk, Sørnorsk kompetansenettverk og Midtnorsk kompetansenettverk, som får tilskudd gjennom ordningen. For 2012 er det bevilget 5,155 mill. kroner til dette formålet. I de regionale nettverkene inngår også regionale jazzsentra samt BRAK - Bergen Rock Aktører, som mottar særskilte drifsttilskudd fra Kulturdepartementet.

Fra 2010 har Norsk kulturråd fått i oppdrag å forvalte avsetningen til kompetansesentrene i tråd med St. meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill – et løft for rytmisk musikk og Stortingets behandling av denne, jf. Innst. S 295 (2007–2008). Kulturrådet fikk samtidig i oppdrag å evaluere ordningen etter 2011. Det ble i tillegg til de kriteriene som ble formulert i stortingsmeldingen satt som forutsetning for tilskudd fra ordningen: ” (…) at den kompetansen som finnes i den enkelte region må styrkes, samordnes og stilles til rådighet for de ulike regionale aktørene på det rytmiske musikkfeltet. Statstilskuddet skal nyttes til kompetanseutviklende tiltak. Det forutsettes et regionalt tilskudd på minimum 40 pst. av samlet offentlig tilskudd.”

De regionale kompetansenettverkene for rytmisk musikk samt tilkuddsordningen til dette formålet over kap 320 Almenne kulturformål, post 74, Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd, blir nå evaluert. Det svensk-norske forskningsteamet Andante – tools for thinking, har fått i oppdrag av Norsk kulturråd å evaluere tilskuddsordningens mål, midler, prosesser og resultater, og forskningsteamet skal også se på kompetansenettverkenes mål og målgrupper, faglige og organisatoriske løsninger, og hvilke resultater som er oppnådd i lys av kompetansebehovene til musikkmiljøene i de ulike regionene. Evalueringen skal se på ordningens og kompetansenettverkenes styrker og svakheter, og vurdere mulige endringsforslag. Evalueringen skal ferdigstilles før sommeren og et førsteutkast vil foreligge nå i løpet av mai.

Jeg ønsker ikke å foregripe denne evalueringen. Departementet vil vurdere mulig oppfølging når rapporten foreligger.

Forslag 2 lyder:

”Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.”

Kompetansenettverkene er satt sammen av organisasjoner med ulik historikk, forankring og formål. Som følge av dette er også de ulike nettverkene og sentrene noe ulikt innrettet. Det kan være behov for en gjennomgang. Forhåpentligvis vil den kommende evalueringen og forskningsrapporten gi svar som vi kan jobbe videre med.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 5. juni 2012

Gunn Karin Gjul

Linda C. Hofstad Helleland

leder

ordfører