2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill -Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge -Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Aksel -Hagen, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir -Jørgen Bekkevold, viser til regjeringens forslag i Prop. 132 L (2011–2012) Endringer i statsborgerloven og gir sin tilslutning til de foreslåtte endringene i lovens § 29, som gir statsborgermyndighetene adgang til å innhente opplysninger fra andre offentlige organer uten hinder av taushetsplikt.

Komiteen viser til at et enstemmig storting 11. juni 2012 ga tilsvarende adgang til utlendingsmyndighetene, jf. Prop. 95 L (2011–2012) Endringer i utlendingsloven, Innst. 359 L (2011–2012) og Lovvedtak 75 (2011–2012).

Komiteen mener at de samme argumentene om raskere saksbehandling, bedre service til brukerne og økt sikkerhet for at korrekte opplysninger legges til grunn, også gjelder ved behandlingen av søknad om norsk statsborgerskap. Komiteen legger til grunn at forslaget har fått bred støtte blant høringsinstansene og mener at viktige hensyn, som taushetsplikt, personvern og det at det ikke skal innhentes flere opplysninger enn det som er nødvendig i den enkelte sak, er ivaretatt på en betryggende måte, slik det framgår av proposisjonens merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget.