Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 98/2012 av 30. april 2012 om innlemming i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 691/2011 om europeiske miljøøkonomiske rekneskapar

Dette dokument

  • Innst. 91 S (2012–2013)
  • Kjeldedokument: Prop. 147 S (2011–2012)
  • Dato: 22.11.2012
  • Utgjevar: energi- og miljøkomiteen
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Utanriksdepartementet viser i proposisjonen til at EØS-komiteen 30. april 2012 vedtok å endre vedlegg XXI (Statistikk) til EØS-avtalen til å omfatte europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 691/2011 av 6. juli 2011 om europeiske miljøøkonomiske rekneskapar. Forordninga skal bidra til å etablere eit samordna rammeverk for innsamling av miljødata.

Eitt av måla for EUs statistikkprogram for perioden 2008–2012 er å ta initiativ til å byte ut avtaler med unionsregelverk på område der det jamleg vert utarbeidd europeiske statistikkar av tilstrekkeleg høg utviklingsgrad. Denne forordninga er ein del av denne prosessen.

I og med at gjennomføringa av forordninga vil ha budsjettmessige konsekvensar for framtidige år, vart avgjerda i EØS-komiteen teken med atterhald om samtykke frå Stortinget i samsvar med Grunnloven § 26 andre ledd.

Departementet viser til at i EUs statistikkprogram for åra 2008–2012, som er vedteke ved europaparlaments- og rådsavgjerd 1578/2007/EF og innlemma i EØS-avtalens protokoll 30, blir det understreka at det er behov for å etablere eit heilskapleg, forpliktande rammeverk for innsamling av miljødata.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 691/2011 fastset metodane og dei felles standardane, definisjonane, klassifikasjonen og rekneskapsreglane som skal nyttast. Forordninga inneheld også krav til datainnsamling, rapportering og kvalitetsvurdering.

Utanriksdepartementet viser til at EØS-avtalen byggjer på eit nært samarbeid både på statistikk- og miljøområdet. Forordninga vil bidra til å skaffe kunnskap om og oversikt over det samla presset på naturressursar og miljø som har sin årsak i den økonomiske aktiviteten i kvart einskilt land, og dette er eit område Noreg vil ha nytte av å delta i og bidra til å utvikle vidare.

Forordninga er delt inn i tre hovudmodular:

  • Modul 1) Utslepp til atmosfæren etter økonomisk aktivitet

  • Modul 2) Miljørelaterte skattar etter økonomisk aktivitet

  • Modul 3) Materialstraumsrekneskapar

Avgjerda i EØS-komiteen og forordninga i uoffisiell norsk versjon følgjer som trykte vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad og Henning Skumsvoll, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 691/2011 av 6. juli 2011 om europeiske miljøøkonomiske regnskap.

Komiteen anser at godt statistisk materiale er en forutsetning for å kunne føre en kunnskapsbasert politikk. Et felles metodeverk i de tredve landene som inngår i EØS-området vil bidra positivt til arbeidet i den norske miljøforvaltningen. Forordningen vil blant annet gi økt kunnskap om sammenhengen mellom økonomisk aktivitet og utslipp til atmosfæren, press på naturressurser og miljø og miljørelaterte skatter i EØS-området. Komiteen anser dette for å være verdifull informasjon, og mener Norge bør delta i og bidra til dette arbeidet.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Utenriks- og forsvarskomiteen viser til energi- og miljøkomiteens utkast til innstilling datert 15. november 2012 vedrørende Prop. 147 S (2011–2012) Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 98/2012 av 30. mars 2012 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning nr. 691/2011 (EU) om europeiske miljøøkonomiske rekneskaper.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer har følgende merknad til energi- og miljøkomiteens innstilling:

Komiteen viser til at EØS-avtalen også bygger på et nært samarbeid på statistikk- og miljøområdet. Forordningen som foreslås vil bidra til å styrke samarbeid og skaffe kunnskap og oversikt over presset på naturressurser som følge av økonomisk aktivitet i EØS-området. Det er komiteens oppfatning at Norge vil ha nytte av å delta i det foreslåtte samarbeidet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 98/2011 av 30. april 2012 om innlemming i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 691/2011 av 6. juli 2011 om europeiske miljøøkonomiske rekneskapar.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 22. november 2012

Erling Sande

Nikolai Astrup

leder

ordfører