Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 11. februar 2013

Svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vedrørende korrespondanse knyttet til stenging av Grubbegata

Jeg viser til kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 06.02.2013 der det bes om ytterlige opplysninger omkring Moderniseringsdepartementets henvendelse til Oslo politidistrikt 7. november 2005 om trafikkregulering av deler av Grubbegata gjennom bruk av trafikkskilt. Henvendelsen fra departementet kom som resultat av en forutgående befaring høsten 2005 partene imellom.

Komiteen har stilt 7 spørsmål som jeg besvarer i det etterfølgende:

  • 1. Når mottok FAD den muntlige tilbakemeldingen fra politiet om midlertidig stengning av Grubbegata ved skiltning?

Svar:

Siden tilbakemeldingen var muntlig har vi dessverre ikke noen nedtegnelser som kan verifisere tidspunktet, men denne ble etter all sannsynlighet gitt før jul samme år.

  • 2. Hvem i politiet (stilling og ansvarsområde) var det som muntlig meldte tilbake til FAD om at det ikke ville være mulig å håndheve et innkjøringsforbud ved skilter?

Svar:

Moderniseringsdepartementet var i kontakt med Erik Ruud (nå pensjonert) ved Trafikkseksjonen, Oslo politidistrikt.

  • 3. Hvilke andre i politiet (stilling og ansvarsområde) deltok i denne beslutningen?

Svar:

Jeg kjenner ikke til den interne saksbehandlingen ved Oslo politidistrikt.

  • 4. Hvem i FAD mottok denne muntlige tilbakemeldingen (stilling og ansvarsområde)?

Svar:

Prosjektlederen for sikringsprosjektet mottok den muntlige tilbakemeldingen.

  • 5. Hvilke andre i FAD, ev. i andre departementer, ble orientert om den muntlige tilbakemeldingen fra politiet og innholdet i denne?

Svar:

I Moderniseringsdepartementet ble departementsråden informert. I tillegg fikk også prosjekteringsstaben i Statsbygg informasjon om dette.

  • 6. Når, og ev. på hvilken måte grunngav politiet at det ikke forelå noen trusselvurdering som hjemlet stengning av Grubbegata?

Svar:

Jeg kjenner ikke til om politiet på noe tidspunkt vurderte fysisk stengning av gaten.

  • 7. Bad departementet noen gang politiet om å få gjennomføre fysisk stengning, dvs. sperring av innkjøringene til Grubbegata?

Svar:

Nei. I påvente av ferdigstillelse av tiltakene i reguleringsplanen, forutsatte departementet at politiet på vanlig måte ville sperre av gaten ved forhøyet

trussel.