Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 25. januar 2013

Dokument nr. 8:23 S (2012-2013) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal, Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad om tiltak for økt fysisk aktivitet og bedre folkehelse

Jeg viser til Dokument 8:23 (2012-2013) oversendt fra Stortingets helse- og omsorgskomité i brev av 16. januar 2013. Helse- og omsorgskomiteen ber om min uttalelse til representantforslaget.

Den norske befolkningen har generelt god helse. Det er likevel tydelige sosiale helseforskjeller, og det er ulike årsaker til disse. Årsakene spenner fra grunnleggende faktorer som økonomi og oppvekstvilkår, via risikofaktorer som frafall fra utdanning, svak tilknytning til arbeidslivet og dårlig bomiljø, til påvirkningsfaktorer som levevaner og bruk av helsetjenester. Store forskjeller i levekår blir fort til ulikhet i helse.

Utfordringene fremover handler om hvordan befolkningen kan holde seg frisk og funksjonsdyktig så lenge som mulig, og hvordan helse kan vedlikeholdes, styrkes og bygges i alle deler av befolkningen. Derfor er folkehelsearbeid viktig, og derfor trenger vi en ny satsing på folkehelsepolitikk. Regjeringen legger våren 2013 frem for Stortinget en ny melding om folkehelse.

Representantforslaget gir en god og dekkende beskrivelse av utfordringsbildet når det gjelder levevaner og befolkningens fysiske aktivitet. Også her ser vi tydelige sosiale forskjeller som gir utslag i helseforskjeller. Aktivitetsnivået i befolkningen er lavt og viser negativ utvikling. Andelen som er fysisk aktiv, øker med økende sosioøkonomisk status og synker med økende alder. En svak økning i trening og mosjon på fritid de siste tiårene hos noen kompenserer ikke for redusert hverdagsaktivitet hos de fleste blant oss. Fysisk inaktivitet rammer sosialt skjevt og bidrar derfor til økte sosiale helseforskjeller. Jeg deler representantenes bekymring for de konsekvenser lite fysisk aktivitet har for sykdomsutvikling og helseplager. Dette er alvorlig for dem det gjelder, men også uheldig for samfunnets bærekraft.

I likhet med representantene ser også jeg behov for en vesentlig styrket innsats for å demme opp for inaktivitets- og fedmeutviklingen. Dette krever innsats ut over helsesektorens virkemidler. Representantforslaget er offensivt med ti delforslag som berører flere departementers ansvarsområder, og som hver for seg har budsjettmessige konsekvenser. Jeg mener det er nødvendig med et betydelig løft, fordi ingen trender i samfunnet, verken i måten vi arbeider eller forflytter oss på, legger tilrette for tilstrekkelig fysisk aktivitet. Vi står overfor folkehelseutfordringer som vil kreve holdningsendringer både på individ- og systemnivå.

Jeg viser til at regjeringen har besluttet å legge frem en stortingsmelding om folkehelse våren 2013. Samtidig legger regjeringen i vårsesjonen frem stortingsmeldinger på andre politikkområder med relevans for representantforslaget. Forebygging av ikke-smittsomme sykdommer vil stå sentralt i meldingen om folkehelse. Tiltak rettes mot underliggende risikofaktorer som fysisk inaktivitet, usunt kosthold, tobakk og skadelig bruk av alkohol. Representantforslaget vil bli vurdert som ledd i meldingsarbeidet. Jeg vil i dette arbeidet berede grunnen for et langsiktig løp og sikre større bevissthet og forpliktelse i alle sektorer for å fremme befolkningens levekår og helse.

Jeg ser frem til samarbeid med Stortinget for bredest mulig forankring av den fremtidige folkehelsepolitikken.