Brev fra Finansdepartementet v/finansministeren til Stortinget, datert 17. april 2013

Perspektivmeldingen 2013. Korreksjoner og tilleggsinformasjon

I tilknytning til Meld. St. 12 (2012-2013) Perspektivmeldingen 2013 vil jeg opplyse om følgende:

Avsnitt 1.2, figur 1.2, side 8:

I figurtittelen står det:

”Netto nasjonalformue per innbygger. 2010. Prosent”

Det skal stå:

”Netto nasjonalformue per innbygger. 2011. Prosent”

Avsnitt 3.4, side 55:

I andre setning i andre underavsnitt står det:

”Produktivitetsveksten holdt seg relativt høy fram til 2007, jf. figur 3.15.”

Det skal stå:

”Produktivitetsveksten holdt seg relativt høy fram til 2006, jf. figur 3.15.”

Avsnitt 4.3

I omtalen av petroleumsvirksomheten i avsnitt 4.3 omtales bl.a. utviklingen i etterspørselen fra petroleumsvirksomheten: “Sett i forhold til størrelsen på fastlandsøkonomien økte den samlede etterspørselen fra petroleumsvirksomheten særlig kraftig fra midt på 1970-tallet til midt på 1980-tallet, jf. figur 4.2A. Etter dette svingte etterspørselen fra virksomheten rundt et nokså stabilt nivå, før den tok seg ytterligere opp i årene 2005-2010.”

I fotnote 2 står det som forklaring til figur 4.2A: “«Petroleumsvirksomheten» er her definert til å omfatte næringene «utvinning av råolje og naturgass», «tjenester tilknyttet olje- og gassutvinning» og «rørtransport» i nasjonalselskapet. Avgrensningen av hvilke næringer som inngår i petroleumsvirksomheten har betydning for hvor stor etterspørselen fra virksomheten anslås å være.”

Bakgrunnen for fotnoten er at det ikke er et klart skille mellom hva som bør regnes som petroleumsvirksomhet og hva som er en leverandørnæring. Dette har betydning for tallfestingen av etterspørselen fra petroleumsvirksomheten. I figur 4.2A er næringen ”tjenester tilknyttet olje- og gassutvinning” tatt med som en del av petroleumsvirksomheten, i tråd med nasjonalregnskapets definisjoner. Flere selskaper i tjenestenæringen står for store leveranser til utvinningsnæringen, og nasjonalregnskapet gir ikke grunnlag for å korrigere for den dobbelttellingen av ressursbruk som knytter seg til slike internleveranser. Figuren overvurderer derfor i noen grad den faktiske ressursbruken i petroleumsvirksomhet på norsk sokkel.

Når ”tjenester tilknyttet olje- og gassutvinning” holdes utenom, reduseres den samlede etterspørselen fra petroleumsvirksomheten i form av produktinnsats, lønnskostnader og investeringer i 2012 fra om lag 19 til 13,5 pst., målt i forhold til størrelsen på BNP for Fastlands-Norge. Denne måten å avgrense petroleumsvirksomheten på innebærer en viss undervurdering av sektorens betydning, men viser fortsatt at den har vært en betydelig drivkraft for den sterke utviklingen i fastlandsøkonomien etter årtusenskiftet. Den samlede etterspørselen fra næringene «utvinning av råolje og naturgass» og «rørtransport» alene økte med om lag 5 prosentenheter i perioden 2002 til 2012, sett i forhold til størrelsen på BNP for Fastlands-Norge.

Det er en trykkfeil i fotnoten. Det skal stå: “«Petroleumsvirksomheten» er her definert til å omfatte næringene «utvinning av råolje og naturgass», «tjenester tilknyttet olje- og gassutvinning» og «rørtransport» i nasjonalregnskapet. […]”.