Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen, Line Henriette Hjemdal og Geir Jørgen Bekkevold om å innføre bindende aksjonæravstemning om lederlønninger i aksjeselskap

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen, Line Henriette Hjemdal og Geir Jørgen Bekkevold fremmet 17. april 2013 følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at lønninger og godtgjørelse til ledere i aksjeselskap blir fastsatt ved bindende aksjonæravstemning i selskapenes generalforsamling.

  • 2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at pensjonsfond, i aksjonæravstemninger om lederlønn, blir pålagt å stemme i medlemmenes interesse og offentliggjøre hva de stemmer.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til forslaget om å innføre bindende aksjonæravstemning om lederlønninger i aksjeselskap.

Komiteen støtter forslagsstillernes intensjon om å unngå sterk vekst i lederlønningene.

Komiteen mener forslaget går for langt i å begrense selskapenes handlefrihet.

Slik komiteen ser det, vil det for selskaper med mange aksjeeiere være upraktisk å innkalle generalforsamling hver gang en skal ansette en person som skal ha en ledende stilling i selskapet. Det er også viktig at styret har nødvendig handlingsrom og fleksibilitet til å kunne fremforhandle lønns- og ansettelsesvilkår som anses nødvendige for å få rett person på plass, og at ansettelsesprosessen ikke tar for lang tid.

Komiteen viser til at det følger av aksjeloven § 6-2 annet ledd at daglig leder ansettes av styret hvis det ikke er bestemt i vedtektene at dette skal gjøres av generalforsamlingen. Komiteen mener forslaget reiser et prinsipielt spørsmål om kompetanse- og ansvarsforhold mellom styret og generalforsamlingen. Styret har ansvaret for forvaltingen av selskapet, og etter loven ansvar for å sørge for en forsvarlig organisering av virksomheten, derfor er tilsetting av daglig leder en oppgave som naturlig hører inn under styret.

Komiteen viser til at generalforsamlingen kan fastsette generelle retningslinjer ved ansettelse og kunne gi instrukser om lønnsvilkår, men generalforsamlingen kan ikke treffe bindende avgjørelser i en konkret ansettelsesprosess. Aksjeloven har videre ikke særskilte regler om tilsetting av andre ledende ansatte. Dette reguleres av lovens alminnelige organisatoriske regler.

Komiteen støtter på denne bakgrunn ikke forslaget.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:107 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen, Line Henriette Hjemdal og Geir Jørgen Bekkevold om å innføre bindende aksjonæravstemning om lederlønninger i aksjeselskap – bifalles ikke.

Oslo, i justiskomiteen, den 4. juni 2013

Per Sandberg

Anna Ljunggren

leder

ordfører