6. Justis- og beredskapsdepartementet – Nødnett – Utdrag fra budsjettkapitler, samt komiteens merknader til disse

6.1 Kap. 456 og kap. 3456 Direktoratet for nødkommunikasjon

Det foreslås bevilget 1,1 mrd. kroner. Den foreslåtte bevilgningen nyttes til driftsutgifter og større utstyrsanskaffelser og vedlikehold for Direktoratet for nødkommunikasjon. Av store anskaffelser inngår utstyr til utbyggingen av trinn 2 av Nødnett.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at utbyggingen av Nødnett blir ferdigstilt i løpet av 2015 i tråd med planene og at de samlede utgiftsrammene blir redusert i budsjettet for 2016. Komiteen registrerer at kostnader til drift av Nødnett inkluderer kostnader til leie av datalinjer og innplassering av nytt utstyr i eksisterende basestasjoner i tillegg til betaling av leverandør for drift og vedlikehold av nettet. Komiteen viser til Stortingets vedtak fra 2013 om innføring av Nødnett til de frivillige organisasjonene, og er fornøyd med at det er satt av tilstrekkelig med midler til håndtering av radioterminaler til disse.

Komiteen merker seg at større utstyrsanskaffelser omfatter investering i radionett, utstyr til nødetatenes kommunikasjonssentraler og radioterminaler knyttet til utbygging av trinn 2 av Nødnett. Nødnett ferdigstilles i 2015 og bevilgningen til post 45 Større utstyrsanskaffelser reduseres med 740,1 mill. kroner i 2016.

Komiteen har merket seg at kostnadene til drift av Nødnett øker som følge av at en stadig større del av nødnettet blir satt i drift, og at Stortinget har sluttet seg til at disse kostnadene skal dekkes gjennom brukerbetaling innenfor de enkelte etatenes gjeldende budsjettrammer. Komiteen viser til at dette er i tråd med planene for innfasing av Nødnett i hele landet, og at det påhviler Direktoratet for nødkommunikasjon å sørge for at Nødnett driftes kostnadseffektivt og sikkert.

Komiteen viser til at en rekke tunneler mangler nødnett, blant annet der kravene til lengde eller ÅDT ikke er oppfylt. Komiteen mener det er nødvendig å vurdere kriteriene for utbygging av nødnett i tunneler, slik at nødnett kan installeres også i kortere tunneler og i tunneler med lavere ÅDT.