Komiteens merknader

Komiteen viser til at nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. I vår tid med økende interesse for Arktis er det viktig at svalbardpolitikken medvirker til at utviklingen i nordområdene kan skje på en fredelig og bærekraftig måte. Det er bred enighet om målene for svalbardpolitikken.

Komiteen legger til grunn at linjen med en konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten, korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten og kontroll med at traktaten blir etterlevd, bevaring av ro og stabilitet, bevaring av den særegne villmarksnaturen i området og opprettholdelse av et norsk samfunn på øygruppa ligger fast.

Komiteen viser til at regjeringen har spesiell oppmerksomhet på å legge til rette for et robust familiesamfunn og videreutvikling av lokalsamfunnet i Longyearbyen, god myndighetsutøvelse gjennom Sysselmannen og arbeid med redning og trygghet.

Komiteen støtter regjeringens mål om å styrke samhandlingen innen beredskap og krisehåndtering og styrke samordningen og koordineringen av norsk polarpolitikk.

Med bakgrunn i den krevende situasjonen for Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) støtter komiteen regjeringens forslag om tildelinger også for 2016 som bidrar til vekst og utvikling på Svalbard med satsing på rehabilitering av energiverket i Longyearbyen, kvalitetssikring og videreutvikling av planene for ny havneinfrastruktur i Longyearbyen, utbygging av geodesiobservatoriet i Ny Ålesund og forsterke redningsberedskapen gjennom utvidet seilingssesong for tjenestefartøyene til Sysselmannen.

Komiteen viser til at betydelige midler til svalbardsamfunnet bevilges over ulike departements budsjetter. Komiteen fastholder at det er hensiktsmessig at ordningen med et eget svalbardbudsjett videreføres.

Komiteen viser til at etter forliket mellom regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti og Venstre er rammen for svalbardbudsjettet økt med 10 000 kroner i forhold til Prop. 1 S (2015–2016). Komiteen merker seg at dette er knyttet til at ordningen vedrørende gratis kjernetid i barnehager er utvidet. Bevilgningen på kap. 3 post 70 «Tilskudd til Longyearbyen lokalstyre» økes med 10 000 kroner, og bevilgningen på kap. 3035 post 70 «Tilskudd fra statsbudsjettet» økes tilsvarende.

Komiteen viser til at underskuddet på svalbardbudsjettet for 2016 er stipulert til 303 mill. kroner, noe som blir dekket inn over Justis- og beredskapsdepartementets kap. 480, post 50 Tilskudd.

Komiteen slutter seg til forslaget til svalbardbudsjett for 2016.