2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til Prop. 80 L (2015–2016) om endringer i sjøloven. Komiteen merker seg at som en del av arbeidet med å forenkle lovgivningen foreslås det i proposisjonen å oppheve tre lover uten å gjøre endringer i annet lovverk: Lov om fiendegods o.a. fra 1956, lov om avgift på bygge- og entreprenørvirksomhet til dekning av utgifter til byggeforskning og geoteknisk forskning fra 1952 og lov om forbud mot å betinge forkjøpsrett vedkommende fisk eller fiskeprodukter fra 1956.

Komiteen viser videre til at det også foreslås endringer i sjølovens bestemmelser om registrering av dokumenter i skipsregistrene, og at det foreslås å forenkle reglene om erverv av registerhjemmel etter kunngjøring.

Komiteen har merket seg at det bare er Norges Rederiforbund som har avgitt realitetsuttalelse i høringen, og at de støtter forslagene til lovendringer, som de mener vil innebære forenkling og effektivisering både for forvaltningen og for næringen.

Komiteen støtter de foreslåtte endringene, og har ingen øvrige merknader.