Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Ruth Grung, Ingvild Kjerkol, Tove Karoline Knutsen og Torgeir Micaelsen, fra Høyre, Kristin Ørmen Johnsen, Elisabeth Røbekk Nørve, Sveinung Stensland og Tone Wilhelmsen Trøen, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, lederen Kari Kjønaas Kjos og Morten Wold, fra Kristelig Folkeparti, Olaug V. Bollestad, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Venstre, Ketil Kjenseth, viser til at proposisjonen foreslår endringer i transplantasjonslova, slik at det blir mulig å slutte seg til og gjennomføre Europarådets konvensjon mot ulovlig handel med menneskeorganer. Forslaget ble sendt på alminnelig høring mellom oktober 2016 og januar 2017, og blant høringsinstansene som uttaler seg, er det generell tilslutning til forslagene.

Komiteen understreker at selv om mye av innholdet i organhandelskonvensjonen allerede er ivaretatt i norsk lov, vil det være hensiktsmessig med enkelte tilpasninger i transplantasjonslova og obduksjonslova. Lovene bør også endres slik at de harmonerer med gjeldende straffe- og straffeprosesslov.

Komiteen viser til at organhandelskonvensjonen legger til grunn at organuttak og -transplantasjoner skal bygge på altruistiske prinsipper, og at den slik viderefører og styrker etablert norsk lovverk og norske tradisjoner. Organer skal bare kunne doneres med givers og eventuelt pårørendes informerte samtykke, og innenfor det nasjonale transplantasjonssystemet og transplantasjonslovas bestemmelser. Komiteen er enig i at organhandel krenker menneskeverdet, og mener at det er riktig å styrke rettsvernet til ofrene for slik virksomhet.

Komiteen viser til at internasjonal handel med menneskelige organer ikke er utbredt i Norge i dag, men trekker frem viktigheten av å ha et sterkt og samsvarende lovverk på tvers av land. Slik kan vi bidra til at personer som har foretatt ulovlig uttak, innsetting eller kommersiell utnytting av organer, straffes, uansett hvem og hvor de er. Komiteen anerkjenner at behovet er større enn tilgangen på organer, også i Norge, og at dette kan skape et marked for ulovlig organhandel. Foruten å tilslutte seg organhandelskonvensjonen, bør det derfor også vurderes tiltak som kan øke organtilfanget i landet.

Komiteen påpeker at handel med organer er et problem som strekker seg over landegrenser, og som ofte involverer organisert kriminalitet. Det krever igjen godt internasjonalt samarbeid, og komiteen ser derfor positivt på at statene som slutter seg til og gjennomfører konvensjonen, også skal jobbe sammen for å forebygge, rapportere og utveksle kunnskap om organhandel.