Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om representantforslag om en oppdatert gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen

Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen presentere en oppdatert gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Zaineb Al-Samarai, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Christian Tybring-Gjedde, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Abid Q. Raja, og fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, viser til Representantforslag 55 S (2017–2018) fra Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Eirik Sivertsen og Jonas Gahr Støre om en ny gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den fremskutte kampflybasen. Komiteen er innforstått med at representantforslaget fremmes som en oppfølging av Innst. 62 S (2016–2017), jf. Prop. 151 S (2015–2016) Kampkraft og bærekraft, langtidsplan for forsvarssektoren, hvor en samlet komité i sin behandling fattet vedtak om at regjeringen skulle oppdatere Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017 dersom det skulle fremkomme vesentlige endringer i beslutningsgrunnlaget for nedleggingen av Andøya flystasjon.

Komiteen viser til forslagsstillernes påpekning om at Stortinget ikke mottok noen informasjon om endringer i tallgrunnlaget i forslag til revidert nasjonalbudsjett våren 2017. Komiteen merker seg videre forslagsstillernes oppfattelse av at det i valgkampen 2017 ble skapt et inntrykk av at det ble sådd tvil om grunnlaget for beslutningen om samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den fremskutte kampflybasen.

Komiteen viser til at statsråden i brev til Utenriks- og forsvarskomiteen av 13. desember 2017 opplyser om at Forsvarsdepartementet har arbeidet videre med å detaljere og konkretisere løsningen på Evenes flystasjon gjennom en egen forstudie i form av en konseptutvalgutredning. Statsråden gjør i nevnte brev rede for at kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den fremskutte operasjonsbasen for kampfly, vil gjennomgås i samme utredning. Komiteen viser til at statsråden opplyser om at konklusjonen fra forstudien ikke er ferdigstilt, og at rapport fra den eksterne kvalitetssikringen ennå ikke foreligger, men at det i utredningsarbeidet så langt ikke har fremkommet forhold som tilsier at forutsetningene som lå til grunn for Stortingets vedtak, er endret.

Komiteen viser til sine fraksjonsmerknader i Innst. 221 S, jf. Dok 8:53 (2017–2018).

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komite.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og råder Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:55 S (2017–2018) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Eirik Sivertsen og Jonas Gahr Støre om en oppdatert gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråd Frank Bakke-Jensen til utenriks- og forsvarskomiteen, datert 13. desember 2017

Uttalelse til representantforslag 55 S (2017–2018)

Jeg viser til brev fra leder i Utenriks- og forsvarskomiteen (UFK), Anniken Huitfeldt, av 15. november 2017. I brevet anmodes det om departementets uttalelse til Representantforslag 53 S (2017–2018) og Representantforslag 55 S (2017–2018).

I Representantforslag 55 S foreslår stortingsrepresentantene Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Eirik Sivertsen og Jonas Gahr Støre en oppdatert gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen.

Stortinget vedtok i 2012 etablering av en fremskutt operasjonsbase for kampfly i Nord-Norge på Evenes flystasjon (Innst. 388 S (2011–2012) til Prop. 73 S (2011–2012)). I behandlingen av langtidsplanen i 2016 vedtok Stortinget å anskaffe nye maritime patruljefly, som skal lokaliseres på Evenes sammen med de fremskutte kampflyene. Andøya flystasjon legges derfor ned (Innst. 62 S (2016–2017) til Prop. 151 S (2015–2016)).

Etter Stortingets vedtak har Forsvarsdepartementet arbeidet videre med å detaljere og konkretisere løsningen på Evenes flystasjon gjennom en egen forstudie i form av en konseptvalgutredning. Formålet med denne er å finne den mest optimale realiseringen av behovene Evenes skal dekke. Forsvarsdepartementet har i denne forstudien, med støtte og innspill fra Forsvaret, Forsvarsbygg og Avinor, søkt å komme frem til den beste løsning som ivaretar nasjonale aktørers behov og som er innenfor den økonomiske planrammen som lå til grunn for vedtaket. Så langt i prosessen med forstudien har de vurderinger og beregninger som lå til grunn for valget av Evenes blitt bekreftet.

I arbeidet gjennomgås kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkingsflyene og den framskutte operasjonsbasen for kampfly. Forstudien er sendt til ekstern kvalitetssikring. Dette innebærer en ytterligere gjennomgang av beregningene samt forslag til ytterligere risikoreduserende tiltak for å bidra til at basen står klar når flyene ankommer.

I utredningsarbeidet har det ikke fremkommet forhold som tilsier at forutsetningene som lå til grunn for Stortingets vedtak er endret. Konklusjoner fra forstudien og rapporten fra den eksterne kvalitetssikringen vil bli offentliggjort når arbeidet er sluttført og disse foreligger.

Et omfattende og grundig arbeid har ledet frem til tallgrunnlaget som lå til grunn for anbefalingen i langtidsplanen om samlingen på Evenes av de maritime overvåkingsflyene og den framskutte operasjonsbasen for kampfly. Vi får nå en ny gjennomgang av kostnader knyttet til etableringen på Evenes og jeg planlegger å orientere Stortinget om dette på egnet måte i vårsesjonen.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 16. mai 2018

Anniken Huitfeldt

Hårek Elvenes

leder

ordfører