Innstilling fra finanskomiteen om Endringer i verdipapirhandelloven (forskriftshjemmel om tilbudsprisen ved pliktig tilbud) og pakkereiseloven (forskriftshjemmel om forlengelse av frist for tilbakebetaling)

Til Stortinget

1. Proposisjonens hovedinnhold

1.1 Sammendrag

Finansdepartementet fremmer i proposisjonen forslag til endringer i lov om verdipapirhandel (verdipapirhandelloven) om tilbudspris ved pliktig tilbud.

Proposisjonen omfatter også forslag fra Barne- og familiedepartementet om endring i pakkereiseloven.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fredric Holen Bjørdal, Svein Roald Hansen, Ingrid Heggø, Eigil Knutsen og Hadia Tajik, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, lederen Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad, Vetle Wang Soleim og Aleksander Stokkebø, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Hans Andreas Limi og Sylvi Listhaug, fra Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik og Trygve Slagsvold Vedum, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Venstre, Ola Elvestuen, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, fra Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, og fra Rødt, Bjørnar Moxnes, viser til behandlingen av forslagene i kapitlene nedenfor.

2. Forskriftshjemmel om tilbudsprisen ved pliktig tilbud

2.1 Sammendrag

Forslaget tar utgangspunkt i Verdipapirlovutvalgets andre utredning NOU 2019:1 om overtakelsestilbud – frivillig og pliktig tilbud, og følger opp en avgrenset del av utvalgets utredning, der det er behov for rask oppfølging som følge av konsekvensene av tiltakene som er iverksatt for å redusere utbredelsen av koronaviruset i samfunnet.

Reglene om tilbudsplikt i verdipapirhandelloven gir minoritetsaksjeeierne i selskaper notert på regulert marked en mulighet til å selge seg ut av selskapet ved kontrollskifte i selskapet, og en tilhørende plikt for erverver til å fremsette tilbud om erverv av alle aksjene i selskapet. Tilbudsprisen skal beregnes etter bestemmelser i verdipapirhandelloven. Verdipapirlovutvalget foreslo i NOU 2019:1 at det gis forskriftshjemmel til å fastsette bestemmelser om beregning av tilbudsprisen. Departementet foreslår i proposisjonen at det gis slik hjemmel.

Departementet vil vurdere de øvrige lovforslagene i NOU 2019:1 i en senere proposisjon til Stortinget.

Bakgrunn for lovforslaget, tilbudspris, økonomiske og administrative konsekvenser og merknader til verdipapirhandelloven § 6-10 fjerde ledd omtales i proposisjonens kapittel 2.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til regjeringens lovforslag.

3. Utvidelse av frist for tilbakebetaling i pakkereiseloven

3.1 Sammendrag

For å avhjelpe pakkereisearrangørene og for å redusere belastningen på Reisegarantifondet når pakkereisearrangørene går konkurs, foreslås det en midlertidig lovhjemmel til ved forskrift å forlenge fristen på 14 dager for pakkereisearrangørene til å tilbakebetale de reisende, når en pakkereise avlyses på grunn av ekstraordinære forhold.

Gjeldende rett, pakkereisedirektivet og departementets vurderinger og forslag omtales i proposisjonens kapittel 3.

3.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til regjeringens lovforslag.

4. Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i verdipapirhandelloven (forskriftshjemmel om tilbudsprisen ved pliktig tilbud) og lov om endringer i pakkereiseloven (forskriftshjemmel om forlengelse av frist for tilbakebetaling)

I

I lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:

§ 6-10 fjerde ledd annet punktum skal lyde:

Departementet kan i forskrift gi regler om tilbudsprisen, herunder regler om at tilbudsmyndigheten etter nærmere angitte vilkår kan endre prisen som følger av første punktum.

Nåværende annet punktum blir nytt tredje punktum. Nytt tredje punktum oppheves.

II

I lov 15. juni 2018 nr. 32 om pakkereiser og reisegaranti mv. gjøres følgende endringer:

§ 24 nytt andre og tredje ledd skal lyde:

Kongen kan i forskrift fastsette at 14-dagers fristen kan forlenges. Denne bestemmelsen går i konflikt foran EØS-loven § 2.

Andre ledd oppheves etter tre måneder, med mindre Kongen har besluttet forlengelse.

III

  • 1. Loven trer i kraft straks. Opphevelsen av verdipapirhandelloven § 6-10 fjerde ledd nytt tredje punktum trer likevel i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

  • 2. Departementet kan gi nærmere overgangsregler.

Oslo, i finanskomiteen, den 31. mars 2020

Mudassar Kapur

leder og ordfører