Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag om å nedsette et uavhengig granskningsutvalg for en helhetlig gjennomgang av barnevernet

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et uavhengig granskningsutvalg som får et bredt mandat til å foreta en helhetlig gjennomgang av barnevernet og fremme forslag til forbedringer.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til Representantforslag 116 S (2019–2020). Komiteen mener intensjonene med representantforslaget er gode. Det er ingen tvil om at det fremdeles er behov for forbedringer i barnevernet, noe en rekke rapporter og dommene fra Den europeiske menneskerettsdomstol viser. Komiteen viser også til tidligere rapporter som «Det å reise vasker øynene» fra Helsetilsynet og NOU 2017:12 Svikt og svik. Komiteen peker også på flere tiltak som er igangsatt innenfor for eksempel kompetanseheving og årlig rapportering fra de kommunale barneverntjenestene til sine respektive kommunestyrer.

Komiteen viser videre til at etter at representantforslaget ble fremmet, har Stortinget i Vedtak 15, 6. oktober 2020, anmodet regjeringen om å sette ned et ekspertutvalg som skal gjennomgå norsk barnevern med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av tjenesten, der hensynet til barnets beste skal ligge til grunn for utvalgets arbeid. Komiteen viser til at statsråden, i vedlagte brev til komiteen av 2. oktober 2020 om representantforslaget, varslet at han ville igangsette et utredningsarbeid som favner videre enn bare institusjonsområdet. Komiteen ser frem til en NOU på barnevernsfeltet og arbeidet til ekspertutvalget som skal gjennomgå norsk barnevern med mål om å bedre rettssikkerheten.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, mener derfor at behovet for en systematisering og helhetlig oppfølging av den allerede eksisterende kunnskapen er større enn behovet for nye granskinger.

Komiteens medlem fra Senterpartiet vil først og fremst understreke at norsk barnevern har dyktige, kompetente og dedikerte ansatte med utrettelig innsats for barn og unge som opplever omsorgssvikt. Ofte står de ansatte i vanskelige og krevende situasjoner. De opplever et sterkt krysspress mellom klient og system, mellom hjelp og kontroll og lovverk. Det er utvilsomt en yrkesgruppe som står i mange vanskelige dilemmaer og som er mest utsatt for trusler, sjikane og hatytringer. Dette medlem mener at barnevernsansattes arbeid og innsats er prisverdig.

Dette medlem viser videre til at på det tidspunktet Senterpartiet fremsatte forslaget (26. mai 2020), hadde det over tid kommet ulike rapporter og tilsyn, enkeltskjebners historier i media, og sist men ikke minst EMD-dommene som avdekket kritiske og alvorlige forhold i barnevernet. Dette medlem er glad for at det har vært bevegelse politisk, som har resultert i at et enstemmig storting nylig gjorde et vedtak hvor de ber regjeringen om å nedsette et ekspertutvalg som skal gjennomgå barnevernet med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd i tjenesten (anmodningsvedtak nr. 15, 6. oktober 2020). Dette medlem er også positiv til forslaget om et partssammensatt arbeid. Dette medlem støtter disse initiativene, imidlertid står dette medlem ved at det er nødvendig med en helhetlig, uavhengig og faglig gjennomgang av barnevernet. Riktignok foregår det et arbeid med kompetanse- og kvalitetsløft. Tiltak og lovendringer er iverksatt for forbedringer, men dette medlem mener disse ikke løser de grunnleggende utfordringene i barnevernet. Dette medlem viser bl.a. til Statens helsetilsyn, som finner svikten i barnevernet så omfattende og alvorlig at de ser grunn til å stille spørsmål ved om tiltakene som regjeringen har iverksatt, er tilstrekkelige (Dagbladet 12. juni 2020). Når rapporter og tilsyn viser at svikten gjentar seg og har vært der over flere år, mener Helsetilsynet det er hensiktsmessig å vurdere om vi trenger en omorganisering av barnevernet. Dette medlem deler disse vurderingene.

Barnevernet er et komplekst felt, som krever en bedre helhetstenkning om hvordan framtidens barnevern skal organiseres. Dette medlem mener at et uavhengig utvalg med et tydelig og bredt mandat som systematiserer eksisterende kunnskap, ser på fornyings- og endringsbehov, og presenterer forslag til forbedringer, er nødvendig.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et uavhengig granskningsutvalg som får et bredt mandat til å foreta en helhetlig gjennomgang av barnevernet og fremme forslag til forbedringer.»

Komiteen vil påpeke at i landets små og store barnevernstjenester jobber det dyktige fagfolk. Dette er ansatte som iherdig står på for at alle barn og unge skal få en trygg og god oppvekst. En ensidig negativ oppmerksomhet om tjenesten er særlig urimelig overfor disse. Man må likevel påpeke kritikkverdige forhold og arbeide kontinuerlig for å bedre kvaliteten for tjenesten. Helsetilsynet, departementets egne rapporter og EMD har avdekket forhold som må forbedres.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, mener at en ny barnevernlov og de tiltakene som Stortinget allerede har vedtatt (årlig tilstandsrapport i kommunestyrene om barnevernet, samtaleprosess i fylkesnemndene og utvidelse av grensen for ettervern), bidrar til å heve kvaliteten. Satsingen på kompetansehevingstiltak for ansatte i barnevernet og gode saksbehandlingsverktøy som Digi-barnevern vil styrke tjenesten.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener at i tillegg er øremerkede stillinger i det kommunale barnevernet avgjørende for at kvaliteten skal kunne realiseres i praksis.

Komiteen viser til det felles høringsinnspillet som FO, Fagforbundet, Barnevernspedagogene i Akademikerforbundet og KS har sendt inn, om at det er mer ønskelig med et handlingsorientert partssamarbeid. Høringsinnspillet er vedlagt innstillingen. Komiteen viser til at et partssammensatt arbeid om barnevern vil bidra til å bedre samarbeidet mellom de mest sentrale aktørene i barnevernet, til systematisk og helhetlig oppfølging av sentrale utfordringer, og til økt fokus på barnevernet og mulighet for systematisk endringsarbeid. Komiteen registrerer at i den åpne høringen komiteen gjennomførte om representantforslaget 5. november 2020, ble innspillet om et slikt partsarbeid støttet av alle høringsinstansene, inkludert Landsforeningen for barnevernsbarn og Barneombudet. Komiteen støtter derfor initiativet om et partssamarbeid, og mener et slikt forum kan bidra til bedre dialog, debatt og kunnskapsdeling mellom sentrale aktører i sektoren. BFD må vurdere nærmere hvem som bør delta, ut over de som komiteen har nevnt, og komiteen ber departementet også inkludere brukerperspektivet. Komiteen foreslår at forumet etableres etter modell av Nasjonalt barnehageforum for rekruttering og kompetanseutvikling, som ble opprettet av Kunnskapsdepartementet i 2010. Videre ber komiteen regjeringen om å rapportere tilbake til Stortinget på egnet vis om resultater av arbeidet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, fremmer følgende forslag:

«Dokument 8:116 S (2019–2020) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Åslaug Sem-Jacobsen, Kjersti Toppe, Sigbjørn Gjelsvik, Liv Signe Navarsete, Heidi Greni og Per Olaf Lundteigen om å nedsette et uavhengig granskningsutvalg for en helhetlig gjennomgang av barnevernet – vedtas ikke.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sette ned et uavhengig granskningsutvalg som får et bredt mandat til å foreta en helhetlig gjennomgang av barnevernet og fremme forslag til forbedringer.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:116 S (2019–2020) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Åslaug Sem-Jacobsen, Kjersti Toppe, Sigbjørn Gjelsvik, Liv Signe Navarsete, Heidi Greni og Per Olaf Lundteigen om å nedsette et uavhengig granskningsutvalg for en helhetlig gjennomgang av barnevernet – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 24. november 2020

Kristin Ørmen Johnsen

Freddy André Øvstegård

leder

ordfører