Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag om å markere de ti oljebud

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber presidentskapet markere femtiårsjubileet for de ti oljebud med å sette opp en synlig plakett eller liknende i stortingsbygningen som tydelig får fram budenes innhold, og på annet relevant vis legge til rette for debatt og refleksjon rundt disse prinsippene og deres aktualitet.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Espen Barth Eide, Ruth Grung, Else-May Norderhus og Runar Sjåstad, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund, Aase Simonsen og Lene Westgaard-Halle, fra Fremskrittspartiet, Terje Halleland og Gisle Meininger Saudland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Venstre, lederen Ketil Kjenseth, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, og fra Miljøpartiet De Grønne, Per Espen Stoknes, viser til Representantforslag 168 S (2020–2021) om å markere de ti oljebud, og brev fra statsråd Tina Bru av 14. april 2021. Brevet er vedlagt i innstillingen.

Komiteen deler representantens mening om viktigheten og betydningen av ti oljebud som ble behandlet på Stortinget 14. juni 1971, og den betydningen disse har hatt gjennom 50 år.

Komiteen viser til Stortingets behandling av oljepolitikken på forsommeren 1971, som representerer det første forslaget til en helhetlig norsk oljepolitikk. Det var tverrpolitisk enighet om prinsippene for hvordan oljepolitikken skulle utformes de neste årene.

Komiteen viser til at det de siste årene har vært mange 50 års-markeringer fra forskjellige hendelser, med markeringen i 2019 av funnet av Ekofisk i1969 som det viktigste. Dette skulle vise seg å være et av verdens største oljefelt som noen gang er funnet til havs, og det var starten på det norske oljeeventyret. Komiteen mener at også en markering av de ti oljebud kunne vært på sin plass, og komiteen vil i likhet med forslagsstiller oppfordre til å markere både dagen og saken.

Komiteen mener at debatten kan tas ved behandling av denne sak. Komiteen vil videre oppfordre Stortinget til å markere de ti oljebud, for eksempel på Stortingets nettsider eller på annen egnet måte, slik at representanter og besøkende blir gjort oppmerksom på saken og historien.

Komiteen viser til betydningen de ti oljebud fra 1971 har hatt for utviklingen av Norge som nasjon, og mener at en debatt med refleksjoner omkring vår velstandsutvikling bør tas i debatten ved behandling av denne sak.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:168 S (2020–2021) – Representantforslag fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes om å markere de ti oljebud – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 4. mai 2021

Ketil Kjenseth

Terje Halleland

leder

ordfører