Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning om opprettelse av og regler for deltakelse og formidling fra Horisont Europa – rammeprogrammet for forskning og innovasjon (2021–2027) og endringer i statsbudsjettet 2021 under Kunnskapsdepartementet

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Utenriksdepartementet ber i proposisjonen Stortinget om å vedta samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning om opprettelse av og regler for deltakelse og formidling fra Horisont Europa – rammeprogrammet for forskning og innovasjon (2021–2027).

Forordningen regulerer EUs rammeprogram for forskning og innovasjon som vil vare fra 2021 til 2027. Horisont Europa avløser EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont 2020. Norge har deltatt i EUs rammeprogrammer for forskning og teknologisk utvikling siden 1980-tallet, og har siden 1994 vært assosiert til programmet på grunnlag av EØS-avtalen. Horisont Europa vil være det største programsamarbeidet Norge deltar i under EØS-avtalen.

Siden gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning vil ha flerårige budsjettmessige konsekvenser, er Stortingets samtykke til deltakelse i EØS-komiteens beslutning nødvendig, jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

Forordningen er ennå ikke formelt vedtatt i EU, og proposisjonen baseres derfor på det siste offisielle utkastet til forordning, som er den versjonen Rådet og Parlamentet oppnådde enighet om 18. desember 2020. Det forventes imidlertid ingen endringer av betydning i utkastet før det blir vedtatt.

For at Norge skal kunne delta i programmet fra oppstarten, legges det opp til å innhente Stortingets samtykke før forordningen er endelig vedtatt i EU og før beslutningen i EØS-komiteen er fattet. Forordningen ventes tentativt vedtatt av EU i april eller mai 2021. EØS-komiteens beslutning er ventet i juni/juli 2021. Det ventes ingen vesentlige endringer i utkastet til forordning eller EØS-komitébeslutning. Dersom det likevel skulle bli vesentlige endringer, vil saken bli fremlagt for Stortinget på nytt.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Marianne Synnes Emblemsvåg, Kent Gudmundsen, Turid Kristensen og Mathilde Tybring-Gjedde, fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Nina Sandberg og Torstein Tvedt Solberg, fra Fremskrittspartiet, lederen Roy Steffensen og Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Marit Knutsdatter Strand, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, fra Venstre, Solveig Schytz, og fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, viser til proposisjonene. Komiteen viser til at forordningen ennå ikke er vedtatt av EU, men at det ikke ventes endringer av betydning i gjeldende utkast. Komiteen merker seg at regjeringen foreslår at Stortinget gir samtykke i forkant, for å bidra til en raskere avgjørelse og til at EØS/EFTA-statene kan bli med også på de første utlysningene i 2021.

Komiteen viser til at Norge har deltatt i EUs rammeprogrammer for forskning og teknologisk utvikling siden 1980-tallet.

Komiteen mener norsk deltakelse i EUs rammeprogram Horisont Europa, som viderefører Horisont 2020, vil bidra til å gi norske forskningsmiljøer og bedrifter tilgang til nødvendig kunnskap og til nettverk med internasjonale forskere og institusjoner. Horisont Europa består av tre hoveddeler: Fremragende forskning, Globale utfordringer og konkurransedyktig europeisk næringsliv, Innovativt Europa.

Komiteen mener Horisont Europa samsvarer godt med nasjonale forskningsprioriteringer som økt kvalitet i forskning og innovasjon, økt verdiskaping og kunnskap for å møte store samfunnsutfordringer. Komiteen vil understreke at deltakelse i denne type programmer har stor betydning for norsk forskning.

Komiteen merker seg at etter at proposisjonen ble fremmet, har EU formelt vedtatt forordningen, i vedtak av 27. april 2021.

Komiteen viser til Prop. 198 S (2020–2021) Tillegg til Prop. 175 S (2020–2021). I proposisjonen foreslår Kunnskapsdepartementet en justering av romertallsvedtak I.

Komiteen tar dette til følge og fremmer følgende forslag:

«I

I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

288

Internasjonale samarbeidstiltak

73

EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, kan overføres, forhøyes med

92 072 000

fra kr 2 529 593 000 til kr 2 621 655 000»

«II

Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning om opprettelse av og regler for deltakelse og formidling fra Horisont Europa – rammeprogrammet for forskning og innovasjon (2021–2027).»

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Utenriks- og forsvarskomiteen viser til utdannings- og forskningskomiteens utkast til innstilling datert 11. mai til Prop. 175 S (2020–2021) Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning om opprettelse av og regler for deltakelse og formidling fra Horisont Europa – rammeprogrammet for forskning og innovasjon (2021–2027).

Utenriks- og forsvarskomiteen slutter seg til utdannings- og forskningskomiteens utkast til innstilling til Prop. 175 S (2020–2021) og har for øvrig ingen merknader.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I

I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

288

Internasjonale samarbeidstiltak

73

EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, kan overføres, forhøyes med

92 072 000

fra kr 2 529 593 000 til kr 2 621 655 000

II

Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av en forordning om opprettelse av og regler for deltakelse og formidling fra Horisont Europa – rammeprogrammet for forskning og innovasjon (2021–2027).

Oslo, i utdannings- og forskningskomiteen, den 25. mai 2021

Roy Steffensen

Nina Sandberg

leder

ordfører