Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag om å prosjektere Furuset-lokket på E6

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette i gang et arbeid for å prosjektere Furuset-lokket på E6 i Oslo ferdig.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Kirsti Leirtrø og Nils Kristen Sandtrøen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen, Geir Inge Lien og lederen Erling Sande, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, og fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, viser til representantforslaget fra stortingsrepresentantene Seher Aydar, Bjørnar Moxnes, Sofie Marhaug og Geir Jørgensen om å prosjektere Furuset-lokket på E6. Komiteen viser også til samferdselsministerens svarbrev av 29. april 2022, som følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, viser til at prosjektet ikke er prioritert i Nasjonal transportplan 2022–2033. Det ble heller ikke løftet av Oslo kommune i deres innspill til prioriteringer datert 14. mai 2020. Flertallet viser videre til at det tidligere er gjennomført utredninger og analyser som viser at et lokk over E6 ved Furuset vil ha lav nytte i forhold til kostnadene.

Flertallet registrerer at statsråden i sin vurdering av representantforslaget ikke anbefaler å prioritere statlige planressurser til et E6-lokk på nåværende tidspunkt. Statsråden viser til de pågående lokalpolitiske forhandlingene om en revidert Oslopakke 3 og at det er store utfordringer med å finne finansiering til eksisterende portefølje i Oslopakke 3.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, viser til at det vil være opp til lokale myndigheter å vurdere et lokk over E6 ved Furuset opp mot andre tiltak og prosjekter i den bompengefinansierte bypakken, Oslopakke 3.

Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, viser til at et lokk over E6 ved Furuset ikke er prioritert i Nasjonal transportplan for perioden 2022–2033, som ble behandlet av Stortinget i juni 2021. Dette flertallet viser til at det tidligere er gjennomført utredninger og analyser som viser at et lokk over E6 ved Furuset vil ha lav nytte i forhold til kostnadene. Dette flertallet viser videre til at det ikke er avsatt statlige midler til prosjektet i inneværende NTP.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at byrådslederen fra Arbeiderpartiet i 2019 pekte på at ansvaret for prosjektet lå hos samferdselsministeren, og brukte det som begrunnelse for ikke å prioritere det lokalt. Disse medlemmer merker seg at dagens samferdselsminister fra Arbeiderpartiet er uenig med byrådslederen og begrunner motstanden mot å bruke statlige midler på prosjektering med at prosjektet ikke er prioritert lokalt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet lokalt i Oslo over flere år har jobbet for at et lokk over E6 ved Furuset skal bli prioritert. Senest i mars 2019 var Fremskrittspartiet med på et forslag i Oslo bystyre om at det skulle settes av midler lokalt til prosjektering av lokket. Dessverre falt det, da blant annet Arbeiderpartiet og Rødt sikret flertall mot forslaget. Disse medlemmer konstaterer at dette representantforslaget fra Rødt ikke hadde vært nødvendig om Rødt hadde støttet prosjektering lokalt i Oslo.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at det er viktig å få fortgang i arbeidet med et lokk over E6 på Furuset som et byutviklingsprosjekt og for å redusere luftforurensning og støy. Dette medlem mener det er viktig at lokket ikke fører til kapasitetsøkning og mer bilkjøring.

Dette medlem viser til at støyen i dag er en stor plage for de som bor og går på skole i området. Mange kan ikke bruke soverommene vendt mot veien fordi det er så mye bråk. Dette medlem vil også peke på at området er preget av høy luftforurensning. Dette medlem mener det haster å bygge Furuset-lokket, som kan gi rom for mange nye boliger samt grøntområder, lekeplasser og andre viktige funksjoner i nærområdet.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette i gang et arbeid for å prosjektere Furuset-lokket på E6 i Oslo ferdig uten økt biltrafikk.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sette i gang et arbeid for å prosjektere Furuset-lokket på E6 i Oslo ferdig uten økt biltrafikk.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:201 S (2021–2022) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar, Bjørnar Moxnes, Sofie Marhaug og Geir Jørgensen om å prosjektere Furuset-lokket på E6 – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 19. mai 2022

Erling Sande

Trond Helleland

leder

ordfører