Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i inndelingslova (ny fylkesinndeling og nye fylkesnavn)

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

1. Sammendrag

I proposisjonen fremmer regjeringen forslag om at følgende fylker skal deles:

  • Viken fylke deles i tre nye fylker; Østfold fylke, Akershus fylke og Buskerud fylke.

  • Vestfold og Telemark fylke deles i to nye fylker; Vestfold fylke og Telemark fylke.

  • Troms og Finnmark fylke deles i to nye fylker; Troms fylke og Finnmark fylke.

Endringene foreslås å tre i kraft fra 1. januar 2024. Forslaget fra regjeringen innebærer at det fra 1. januar 2024 vil være 15 fylker i Norge.

Regjeringen foreslår at lov 15. juni 2001 nr. 70 om fastsetjing og endring av kommune- og fylkesgrenser (inndelingslova) § 29 om fylkesinndeling og fylkesnavn endres i samsvar med forslaget til ny fylkesinndeling.

Etter lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 3-1 fjerde ledd skal fylkeskommunen ha samme navn som fylket. Når inndelingslova § 29 om fylkesinndeling og fylkesnavn endres, får endringen dermed direkte virkning for fylkeskommunens navn.

Den foreslåtte lovendringen i inndelingslova § 29 innebærer at de nevnte fylkene og fylkeskommunene får samme navn som de hadde før sammenslåingene. Troms fylke og Finnmark fylke får også fastsatt navn på samisk og kvensk.

Eventuelle endringer i andre lover, som følge av nye fylkesnavn, vil bli lagt fram for Stortinget etter at de nye navnene er vedtatt.

Dato for ikrafttredelse av de nye fylkene er planlagt til 1. januar 2024. Endringene i inndelingslova § 29 må derfor tre i kraft på samme tidspunkt.

I proposisjonens punkt 7.2 gis en omtale av tidligere endringer av fylkesnavn. I proposisjonens pkt. 7.3 omtales prosessen for navnevalg, og det fremkommer at fylkeskommunene selv har kommet med forslag til navn på fylkene, og at alle de nye fylkene vil gå tilbake til navnene de hadde før sammenslåingene.

Departementet foreslår i proposisjonen at inndelingslova § 29 endres slik at bestemmelsen lister opp Akershus, Buskerud og Østfold som tre fylker med tilsvarende navn. Se punkt 7.4 for nærmere omtale.

Departementet foreslår i proposisjonen at inndelingslova § 29 endres slik at bestemmelsen lister opp Vestfold og Telemark som to fylker med tilsvarende navn. Se punkt 7.5 for nærmere omtale.

Departementet foreslår i proposisjonen at inndelingslova § 29 endres slik at bestemmelsen lister opp Troms og Finnmark som to fylker med tilsvarende navn. Se punkt 7.6 for nærmere omtale.

Departementet foreslår i proposisjonen at samisk navn på de to nye fylkene blir henholdsvis Romsa og Finnmárku, og at inndelingslova § 29 endres tilsvarende. Det vises i proposisjonen til at forslaget er i tråd med tilrådingen fra den samiske stedsnavntjenesten ved Sametinget.

Departementet foreslår i proposisjonen at kvensk navn på de to nye fylkene blir henholdsvis Tromssa og Finmarkku, og at inndelingslova § 29 endres tilsvarende. Det vises i proposisjonen til at forslaget er i tråd med tilrådingen fra den kvenske stedsnavntjenesten ved Språkrådet.

Det vises til proposisjonens punkt 8 for en omtale av økonomiske og administrative konsekvenser, jf. innstillingen om stortingsvedtaksdelen av proposisjonen.

2. Komiteens behandling

I denne innstillingen behandles lovdelen (L-delen) av proposisjonen. Forslaget til deling av fylkene (S-delen) behandles i en egen innstilling, jf. Innst. 452 S (2021–2022).

Komiteen har 19. mai 2022 avholdt muntlig høring om saken.

3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Kari Mette Prestrud, fra Fremskrittspartiet, Sigbjørn Framnes og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, fra Rødt, Tobias Drevland Lund, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til at det under behandlingen av saken ikke har kommet forslag til andre navn på de nye fylkene. Komiteen viser til komiteens merknader i Innst. 452 S (2021–2022) om forslaget til deling av fylkene (S-delen). Komiteen har ingen merknader ut over dette.

4. Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i inndelingslova (ny fylkesinndeling og nye fylkesnavn)

I

I lov 15. juni 2001 nr. 70 om fastsetjing og endring av kommune- og fylkesgrenser skal § 29 lyde:

§ 29 Fylkesinndeling og fylkesnamn

Rikets fylke skal ha desse namna:

  • 1. Østfold

  • 2. Oslo

  • 3. Akershus

  • 4. Innlandet

  • 5. Buskerud

  • 6. Vestfold

  • 7. Telemark

  • 8. Agder

  • 9. Rogaland

  • 10. Vestland

  • 11. Møre og Romsdal

  • 12. Trøndelag eller Trööndelage

  • 13. Nordland eller Nordlánnda

  • 14. Troms eller Romsa eller Tromssa

  • 15. Finnmark eller Finnmárku eller Finmarkku

II

Loven trer i kraft 1. januar 2024.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 3. juni 2022

Lene Vågslid

Kari Mette Prestrud

leder

ordfører