Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om representantforslag om å sikre helikopterstøtte til Hæren i 2023 og bevare kompetansemiljøet på Bardufoss

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen flytte et tilstrekkelig antall Bell 412-helikoptre til Bardufoss for å styrke Hærens helikopterkapasitet i påvente av innkjøp av nye helikoptre.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til foreliggende forslag om å sikre helikopterstøtte til Hæren i 2023 og bevare kompetansemiljøet på Bardufoss.

Komiteen viser til at den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina understreker behovet for å styrke nasjonal forsvarsevne. Komiteen deler forslagsstillernes bekymring over mangelen på helikopterkapasiteter i nord og merker seg at forsvarsministeren i sitt svarbrev understreker at utfordringen på kort sikt knytter seg til antall tilgjengelige Bell 412 skrog og personell.

Komiteen viser til at regjeringen Støre i tett dialog med forsvarssjefen har arbeidet med en rekke alternativer for å styrke Hærens helikopterkapasitet. Komiteen merker seg at regjeringen har besluttet tiltak for å styrke Hærens helikopterkapasitet på Bardufoss på kort sikt. Dette innebærer etablering av en skvadronledelse på Bardufoss, som en forskuttering til organisasjonen som skal operere fremtidig helikopterkapasitet til støtte for Hæren. Denne enheten skal hjelpe Hæren med operativ prioritering av Bell 412, opprettholde kompetanse og støtte med sivilt innleie ved behov. Forsvarsministeren viser videre til at det er lagt opp til å etablere to Bell 412 vedlikeholdsdokker på Bardufoss. Komiteen merker seg at dette vil innebære at noe av vedlikeholdsarbeidet på Bell 412 flyttes til Bardufoss. Dette vil kunne bidra positivt til opprettholdelsen av operativ og teknisk kompetanse, samt styrke helikopterberedskapen i nord.

Komiteen mener at helikopter er en viktig ressurs for både Hæren, spesialstyrkene og andre deler av Forsvaret. Komiteen understreker at det er viktig å opprettholde nasjonal beredskap i hele landet, og at Forsvarets samlede helikopterressurser må styrkes.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet deler forsvarsministerens syn på at det er behov for å styrke nasjonal forsvarsevne, herunder nasjonal helikopterberedskap. Disse medlemmer vil understreke viktigheten av at regjeringen fortsetter å se på gode løsninger for å styrke Hærens helikopterkapasitet som beskrevet i Hurdalsplattformen, men mener samtidig at de kortsiktige tiltakene som gjøres på Bardufoss, er viktige grep for å opprettholde et operativt helikoptermiljø. Disse medlemmer mener at ivaretagelsen av teknisk kompetanse på Bardufoss vil ha positiv operativ betydning, samtidig som etableringen av en skvadronsledelse styrker den operative driften og helikopterkompetansen i Hæren og i nord.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til at spørsmålet om helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss ble grundig behandlet i Innst. 87 S (2020–2021) til Prop. 14 S (2020–2021), altså inneværende langtidsplan for forsvarssektoren, ref. innstillingens tilråding XV:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med den planlagte anskaffelsen av nye helikoptre til spesialstyrkene fra 2024, også anskaffe nye helikoptre til dedikert helikopterstøtte for Hæren. De nye helikoptrene skal organiseres i en skvadron på Rygge, og en skvadron på Bardufoss for å understøtte og samvirke med Hæren. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om anskaffelsen av helikoptrene, herunder antall.»

Disse medlemmer viser til at dette vedtaket ble fremforhandlet av de daværende regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, og de daværende opposisjonspartiene Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Vedtaket støttes dermed av et bredt flertall i Stortinget. Disse medlemmer viser til at Rødt valgte å stemme mot dette vedtaket, og dermed stemte mot anskaffelse av nye helikoptre til Hæren og opprettelse av en ny helikopterskvadron på Bardufoss.

Komiteens medlem fra Rødt viser til påstanden fra Høyres, Fremskrittspartiets, Venstres og Kristelig Folkepartis medlemmer av komiteen om at Rødt ved behandling av Innst. 87 S (2020–2021) til Prop. 14 S (2020–2021), altså inneværende langtidsplan for Forsvaret, «stemte mot anskaffelse av nye helikoptre til Hæren og opprettelse av en ny helikopterskvadron på Bardufoss».

Dette medlem vil minne om at Rødt ved behandling av nevnte sak stemte for følgende forslag, ref. innstillingens mindretallsforslag 16 fra Senterpartiet:

«Stortinget ber regjeringa i samband med det planlagde kjøpet av nye helikopter til spesialstyrkane frå 2024 og utover utvide kjøpet med dedikerte helikopter til Hæren, som vert stasjonerte i ein eigen skvadron basert på Bardufoss.»

Dette medlem påpeker at voteringsoversikten for behandling av Innst. 87 S (2020–2021), som Høyres, Fremskrittspartiets, Venstres og Kristelig Folkepartis medlemmer refererer til, viser at Rødt stemte for kjøp av nye helikoptre dedikert til Hæren og opprettelsen av en skvadron på Bardufoss, og at virkeligheten dermed forholder seg motsatt av det Høyres, Fremskrittspartiets, Venstres og Kristelig Folkepartis medlemmer gir inntrykk av.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil bemerke at det konkrete forslaget som her fremmes av representanter fra Rødt, i liten grad vil utgjøre et substansielt bidrag til å øke Hærens helikopterkapasitet de neste årene. Dette er fordi dagens flåte av Bell 412-helikoptre ble innfaset i Forsvaret rundt 1990 og innen få år vil nå sin tekniske levetid. Flytting av et mindre antall helikoptre nordover vil ikke i vesentlig grad løse utfordringene som pekes på i forslaget, særlig med henblikk på helikoptrenes utvidede vedlikeholdsbehov som følge av at de nærmer seg slutten av sin tekniske levetid.

Komiteens medlem fra Rødt er uenig i påstanden om at det å flytte Bell-helikoptre ikke i vesentlig grad vil bidra til å løse utfordringene som pekes på i forslaget, og mener tvert imot at det å hente tilbake flere Bell-helikoptre til Bardufoss både er et viktig og høyst gjennomførbart tiltak for å raskt sikre dedikert helikopterstøtte til Hæren, bevare kompetansemiljøet i Bardufoss og styrke helikopterberedskapen i Nord-Norge. Videre mener dette medlem at det å ikke gjennomføre flytting av et tilstrekkelig antall Bell-helikoptre til Bardufoss, slik det ble varslet i Hurdalsplattformen, eller å fortsette å utsette flyttingen, er et langt dårligere alternativ for å bøte på manglende helikopterberedskap i nord og usikkerhet for kompetansemiljøet på Bardufoss.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil understreke at kun en anskaffelse av nye helikoptre vil kunne gi helikopterkapasiteten i Hæren et vesentlig løft, hvilket Rødt som nevnt valgte å stemme mot under behandlingen av inneværende langtidsplan for forsvarssektoren. Disse medlemmer finner det derfor også noe paradoksalt at Rødt samtidig i dette forslaget fremhever at:

«… helikoptre er en viktig kapasitet for enhver moderne hærstyrke. Helikoptre er viktige for evnen til rekognosering, til strategisk flytting av soldater og utstyr og til å evakuere skadde soldater. Norges store areal og geografi med daler, fjell og fjorder gjør helikoptre til en ekstra nødvendig kapasitet for Hæren i nord.»

Komiteens medlem fra Rødt gjentar at Rødt, i motsetning til hva Høyres, Fremskrittspartiets, Venstres og Kristelig Folkepartis medlemmer forsøker å gi inntrykk av, stemte for kjøp av nye helikoptre til Hæren og opprettelsen av en skvadron på Bardufoss, og står ved standpunktet om at dedikert helikopterstøtte for Hæren i Nord-Norge er viktig. Dette medlem vil videre minne om at forslaget komiteen nå tar stilling til, ikke er hvorvidt det skal anskaffes nye helikoptre til Hæren, noe som allerede er avgjort og som Rødt støtter fullt og helt, men hvorvidt Hæren skal ha dedikert helikopterstøtte eller ikke i tiden som gjenstår frem til helikoptrene ankommer og er operative. Dette medlem mener videre at dagens sikkerhetspolitiske situasjon tilsier at det er klokt å reetablere dedikert helikopterstøtte til Hæren i den landsdelen som grenser til Russland så raskt som mulig, og ikke vente til nye helikoptre til Hæren er på plass og operative, ikke minst fordi det per i dag virker noe uklart når dette vil skje.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til at også Senterpartiet valgte å stemme mot det nevnte vedtaket om å anskaffe nye helikoptre til Hæren, til tross for en rekke utspill i mediene om denne saken gjennom flere år, med ulike krav om helikopterstøtte til Hæren fra daværende stortingsrepresentant og forsvarspolitisk talsperson Liv Signe Navarsete, også i forbindelse med behandlingen av inneværende langtidsplan for forsvarssektoren høsten 2020. Disse medlemmer har etter Senterpartiets inntreden i regjering for om lag halvannet år siden registrert et betydelig linjeskift i Sp i denne saken, og kan på basis av statsrådens svarbrev ikke annet enn å konkludere med en betydelig avstand mellom Senterpartiets krav og løfter i opposisjon, og politikken partiet faktisk fører i regjering.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet gjør oppmerksom på at Senterpartiet under behandling av Innst. 87 S (2020–2021) fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringa i samband med det planlagte kjøpet av nye helikopter til spesialstyrkane frå 2024 og utover utvide kjøpet med dedikerte helikopter til Hæren, som vert stasjonerte i ein eigen skvadron basert på Bardufoss.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at både forsvarsministerens svarbrev og forslagene i inneværende langtidsplan tydeliggjør ønsket om å styrke helikopterressursene til Hæren, også i nord.

Disse medlemmer understreker at regjeringen, ved å etablere en skvadronledelse og to vedlikeholdsdokker på Bardufoss, gjør konkrete tiltak for å opprettholde teknisk og operativ drift i nord i tråd med Arbeiderpartiet og Senterpartiets politikk. Disse medlemmer merker seg at vedlikeholdsdokkene vil kunne bemannes av personell som tidligere arbeidet med NH90.

For å videre sikre nasjonal kontroll viser disse medlemmer til at regjeringen har besluttet å kjøpe seks nye maritime helikoptre av typen MH-60R Seahawk. Seahawk-helikoptrene vil, når de innfases, også ha Bardufoss som hovedbase. Disse medlemmer understreker at ivaretagelsen av personell og kompetanse innenfor maritim helikoptervirksomhet på Bardufoss er avgjørende for å best mulig innfase ny maritim helikopterkapasitet.

Disse medlemmer understreker at det er et behov for å styrke nasjonal helikopterkapasitet i hele landet, og at regjeringens beslutning om å anskaffe seks Seahawk-helikoptre er et viktig grep for å sikre Forsvarets beredskap og tilstedeværelse i nordområdene.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil understreke at en kraftsamling av Bell-helikoptrene på Rygge til støtte for Forsvarets spesialstyrker og politiets beredskapstropp, frem til nye helikoptre anskaffes, er svært godt faglig begrunnet. Disse medlemmer vil understreke at akkurat dette var et sentralt punkt i Gjørv-kommisjonens anbefalinger, en anbefaling Solberg-regjeringen gjennomgående mente det var avgjørende viktig å følge opp:

«Rask og effektiv helikopterstøtte til politiet i forbindelse med terrorbekjempelse på norsk jord bør bli en dimensjonerende oppgave for Forsvaret. Det bør vurderes om Forsvaret skal ha ytterligere støtteoppgaver til politiet ved terrorangrep.»

Disse medlemmer understreker at en kraftsamling av Bell 412 på Rygge gir politiets beredskapstropp og Forsvarets spesialstyrker økt evne til å løse oppdrag nasjonalt og internasjonalt, samtidig som spesialstyrkenes evne til å hurtig bistå politiet med relevante kontraterrorkapasiteter ivaretas. Disse medlemmer merker seg at regjeringen for noe tid siden vedtok å flytte ytterligere ett Bell-helikopter til Bardufoss for å starte opptrening, slik at en ny skvadron på sikt kan opprettes der, og anser ikke denne flyttingen for en vesentlig endring av dagens innretning, gjennomført av Solberg-regjeringen fra 2019 av.

Disse medlemmer viser til at Forsvarets spesialstyrker og politiets beredskapstropp i hovedsak har sammenfallende behov for helikopterkapasitet, med behov for forutsigbarhet og tilgjengelighet for trening, øving og operasjoner. Videre er det avgjørende at besetningene har et tilstrekkelig høyt treningsnivå til å løse pålagte oppdrag. Hurtig og effektiv helikopterstøtte fra Forsvaret til politiet er av svært stor betydning under alvorlige nasjonale kriser eller hendelser, eksempelvis terrorangrep eller pågående livstruende vold (PLIVO), hvilket som nevnt var et sentralt punkt i Gjørv-kommisjonens hovedkonklusjon og anbefalinger.

Disse medlemmer understreker at Forsvaret, dersom situasjonen skulle tilsi det, i perioder kan omprioritere bruken av Forsvarets helikoptre til andre avdelinger eller andre deler av landet, for eksempel Hærens avdelinger i nord, og at denne fordelingen selvsagt bør være gjenstand for løpende vurderinger i tråd med trusselbildet.

Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen inngikk en rammeavtale for innleie av sivile helikoptre som vil kunne gi supplerende støtte ut over Forsvarets egne helikoptre, med sikte på å øke Forsvarets helikopterkapasitet i nord. Helikopterberedskapen med Bell 412 til støtte for politiet ble erstattet av sivile helikoptre innleid av Justis- og beredskapsdepartementet fra 1. mai 2020. Solberg-regjeringen la, gjennom å tilføre politiet i Nord-Norge sivilt innleide helikoptre, til rette for at Bell 412-helikoptrene på Bardufoss i større grad kunne fokusere på militære oppdrag, og dermed bedre helikopterstøtten til Hæren frem til de nye helikoptrene er på plass.

Disse medlemmer forventer at regjeringen følger opp Stortingets vedtak om anskaffelse av nye helikoptre til Hæren og Forsvarets spesialstyrker, jf. behandling av Innst. 87 S (2020–2021) til Prop. 14 S (2020–2021), og imøteser at saken fremmes for Stortinget på egnet vis.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig at regjeringen prioriterer videreutviklingen av helikoptermiljøet på Bardufoss. Disse medlemmer oppfatter at regjeringen gjennom de iverksatte prosesser følger de vedtak som er gjort om å etablere en dedikert helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss i en egen skvadron på Bardufoss.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at beslutningen i 2019 om å sende seks av de ni helikoptrene som da sto på Bardufoss, innebar at Hæren mistet dedikert helikopterstøtte og at Nord-Norge mistet en viktig ressurs for sivil beredskap, og var kontroversiell i flere fagmiljøer og lokalsamfunn.

Disse medlemmer viser videre til at helikoptre er en viktig kapasitet for enhver moderne hærstyrke med tanke på blant annet evne til rekognosering, strategisk flytting av soldater og utstyr og evakuering av skadde soldater. Videre mener disse medlemmer det er avgjørende å bevare det viktige kompetansemiljøet for operativ og teknisk virksomhet på Bardufoss, som har blitt rammet av beslutningen om å avskaffe dedikert helikopterstøtte for Hæren og flytte helikoptre til Rygge.

Disse medlemmer understreker at Bell-helikoptrene på Bardufoss også har vært viktige for den sivile beredskapen i nord, og at tall fra NRK viser at i 2018 utførte disse helikoptrene 87 oppdrag for det sivile samfunnet i Nord-Norge, mens like mange helikoptre på Rygge bare utførte ett slikt oppdrag.

Disse medlemmer viser til forsvarsministerens svar til Stortinget 1. mars (Dokument nr. 15:1418 (2022–2023)), hvor det fremgår at tre Bell-helikoptre ble sendt til Jordan over to uker i 2022, og at dette også kan bli aktuelt i 2023, og viser videre til at treningen i Jordan ifølge NRK handler om å forberede norske styrker på nye krigsoperasjoner i Midtøsten. Etter disse medlemmers mening er det feil prioritering å sende tre Bell-helikoptre for å øve på krigføring i Midtøsten, mens Hæren i Norge ikke har dedikert helikopterstøtte.

Disse medlemmer støtter regjeringens løfte i Hurdalsplattformen om at det skal flyttes et tilstrekkelig antall Bell 412-helikoptre til Bardufoss for å styrke Hærens helikopterkapasitet i påvente av innkjøp av nye helikoptre, men understreker at det ennå ikke er flyttet noen operative Bell-helikoptre tilbake til Bardufoss for å styrke Hærens helikopterkapasitet.

Disse medlemmer mener det haster å sikre dedikert helikopterstøtte for Hæren og styrke den sivile og militære beredskapen i Nord-Norge, og at det i forsvarsministerens uttalelse til komiteen ikke fremkommer ny informasjon som tilsier at det er umulig å flytte et tilstrekkelig antall Bell-helikoptre til Bardufoss i tråd med Hurdalsplattformen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen flytte et tilstrekkelig antall Bell 412-helikoptre til Bardufoss for å styrke Hærens helikopterkapasitet i påvente av innkjøp av nye helikoptre.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen flytte et tilstrekkelig antall Bell 412-helikoptre til Bardufoss for å styrke Hærens helikopterkapasitet i påvente av innkjøp av nye helikoptre.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:128 S (2022–2023) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bjørnar Moxnes, Geir Jørgensen og Naomi Wessel om å sikre helikopterstøtte til Hæren i 2023 og bevare kompetansemiljøet på Bardufoss – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 21. mars 2023

Ine Eriksen Søreide

Bengt Fasteraune

leder

ordfører