Innstilling fra Stortingets presidentskap om oppnevning av nytt styre for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM)

Dette dokument

  • Innst. 484 S (2022–2023)
  • Utgjevar: Stortingets presidentskap
  • Sidetal: 2
Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

Det følger av NIM-loven § 5 at institusjonens styre skal bestå av fem medlemmer. Styremedlemmene skal representere ulike fagfelt, herunder juridisk kompetanse om menneskerettigheter, og styret skal ha kompetanse om virksomhetsstyring. Ett av medlemmene skal ha særskilt kjennskap til samiske spørsmål. I styret skal hvert kjønn være representert med minst to medlemmer. Styremedlemmene velges for en periode på fire år. Medlemmene kan gjenvelges, men ingen kan sitte i styret i mer enn to perioder. Det bør unngås at flere enn tre medlemmer skiftes ut samtidig.

Sittende styre i NIM ble oppnevnt med virkning fra 1. juli 2019 til 30. juni 2023, jf. Innst. 424 S (2018–2019) og vedtak i Stortinget 20. juni 2019. De tre styremedlemmene, Gro Dikkanen, Jan E. Helgesen og Anne-Sofie Syvertsen, har vært valgt for to perioder og kan dermed ikke gjenoppnevnes. I tillegg har nåværende styreleder Marit Berger Røsland meddelt at hun ikke stiller til gjenvalg.

Som ledd i en åpen og konsultativ oppnevningsprosess har Stortingets presidentskap oppfordret organisasjoner, institusjoner og publikum for øvrig til å foreslå kandidater til nytt styre i NIM, som nå skal velges for perioden 2023–2027. Fristen for å fremme forslag gikk ut 10. mars 2023, og det kom inn forslag på 47 kandidater.

Det er Stortinget som velger styret, herunder leder og nestleder, etter innstilling fra presidentskapet.

Presidentskapets merknader

Etter en grundig vurdering av innkomne forslag har presidentskapet besluttet å foreslå følgende kandidater til styret for Norges institusjon for menneskerettigheter for perioden 1. juli 2023–30. juni 2027:

  • Trine Skei Grande (styreleder)

  • Nils Asbjørn Engstad (nestleder)

  • Aili Keskitalo (styremedlem)

  • Geir Ulfstein (styremedlem)

  • Ingvild Bruce (styremedlem)

Trine Skei Grande er ansatt som kommunikasjonsrådgiver i Footprint. Grande er tidligere stortingsrepresentant for Venstre (Oslo) i periodene 2005–2021, tidligere statsråd (kunnskapsminister januar–mars 2020, kulturminister 2018–2020) og tidligere byråd i Oslo. Hun var partileder for Venstre fra 2010–2020. Grande er foreslått av Venstres stortingsgruppe.

Nils Asbjørn Engstad er jurist og lagdommer i Hålogaland lagmannsrett samt leder av Utmarksdomstolen for Finnmark. Han har tidligere erfaring som statssekretær i Justisdepartementet og har siden 2004 vært Norges representant i Europarådets konsultative råd av dommere (CCJE), hvor han også var rådets president i 2016–2017. Engstad har i tillegg vært innvalgt som vararepresentant for Ap (Troms) i perioden 1981–1985. Engstad har vært nestleder i NIMs styre siden 1. juli 2019.

Aili Keskitalo er politisk rådgiver i Amnesty International Norge, tidligere sametingspresident i tre perioder (2005–2007, 2013–2016, 2017–2021) og tidligere leder av Norske Samers Riksforbund (fra 2003). Keskitalo har en Master of Public Administration fra Copenhagen Business School. Hun er styreleder for Bodø 2024 (Europeisk kulturhovedstad i Bodø og Nordland). Keskitalo er foreslått av Sametinget og ansatte i NIM som kandidat til styret med særskilt kjennskap til samiske spørsmål.

Geir Ulfstein er jurist og professor emeritus i folkerett ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Oslo samt co-director for PluriCourts (Senter for studier av rettsvesenets legitime roller i den globale orden). Ulfstein er tidligere direktør for Norsk senter for menneskerettigheter (2004–2007). Ulfstein er styremedlem i Norsk forening for internasjonal rett. Ulfstein er foreslått av ansatte i NIM.

Ingvild Bruce er førsteamanuensis ved Politihøgskolen (strafferett, straffeprosess, skjulte politimetoder og den rettslige reguleringen av sikkerhets- og etterretningstjenester) og førsteamanuensis II ved Institutt for offentlig rett og har tidligere arbeidet blant annet ved Universitetet i Bergen, hos Sivilombudsmannen, i Økokrim og som konstituert lagdommer i Borgarting lagmannsrett. Hun var sekretær for Metodekontrollutvalget, jf. NOU 2009:15 Skjult informasjon – åpen kontroll, og Evalueringsutvalget for EOS-utvalget, jf. Dokument 16 (2015–2016) En evaluering av EOS-utvalgets kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. Bruce er foreslått av ansatte i NIM.

Presidentskapets tilråding

Tilrådingen fremmes av et samlet presidentskap.

Presidentskapet rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I

Som medlemmer av styret for Norges institusjon for menneskerettigheter for tidsrommet 1. juli 2023–30. juni 2027 velges Trine Skei Grande, Nils Asbjørn Engstad, Aili Keskitalo, Geir Ulfstein og Ingvild Bruce.

II

Som leder av styret for Norges institusjon for menneskerettigheter velges Trine Skei Grande for tidsrommet 1. juli 2023–30. juni 2027. Nils Asbjørn Engstad velges som nestleder for samme periode.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 31. mai 2023

Masud Gharahkhani

Svein Harberg

Morten Wold

Kari Henriksen

Ingrid Fiskaa