Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om representantforslag om å liste Hamas som terrororganisasjon

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen definere Hamas som en terrororganisasjon.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Trine Lise Sundnes, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schie Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, Bengt Fasteraune og Ola Borten Moe, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Stine Westrum, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, merker seg at Hamas ble opprettet i 1987 som en gren av Det muslimske brorskap, at Hamas har styrt Gaza siden 2007 og at gruppen i dag har full kontroll over Gazastripen. Videre merker komiteen seg at Hamas den 7. oktober 2023 startet et massivt terrorangrep mot Israel, som resulterte i flere tusen sårede og døde.

Komiteen registrerer at Hamas klassifiseres som en terrororganisasjon av blant annet USA, EU, Storbritannia og Canada, men ikke av FN.

Komiteen merker seg at utenriksministeren i sin vurdering av forslaget påpeker at Norge ikke har en egen nasjonal liste over terrororganisasjoner, men gjennomfører beslutninger i FNs sikkerhetsråd i henhold til våre folkerettslige prinsipper. Videre påpeker utenriksministeren at det er utenrikspolitiske hensyn, primært det norske arbeidet knyttet til fred og forsoning, som er årsaken til at Norge siden 2006 har valgt å ikke slutte opp om EUs generelle terrorliste.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at regjeringen på det sterkeste har fordømt Hamas sitt forferdelige terrorangrep rettet mot Israel 7. oktober 2023. Regjeringen har tydelig uttrykt at en organisasjon som har planlagt, gjennomført og tatt ansvar for terrorhandlinger, er en terrororganisasjon.

Disse medlemmer viser videre til at regjeringen ikke har en egen nasjonal liste over terrororganisasjoner, men følger FN sin, og det er dermed ikke slik at regjeringen vil listeføre Hamas som en terrororganisasjon i eller med konsekvenser etter norsk lovverk.

Komiteens medlemmer fra Høyre mener at Hamas er en terrororganisasjon. Hamas har gjentatte ganger planlagt og gjennomført terrorangrep. Angrepene 7. oktober viste tydelig at Hamas er villig til å gjennomføre brutale og hensynsløse angrep for å nå sine politiske mål, og disse medlemmer har tydelig fordømt terrorangrepet mot Israel. Disse medlemmer understreker at vurderingen av en eventuell formell listeføring av Hamas som utløser tiltak eller sanksjoner, ligger hos regjeringen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig at norske myndigheter tar avstand fra alle ekstreme organisasjoner og nasjoner som representerer en fare for andre nasjoner og grupper.

Disse medlemmer viser til forslaget i dokumentet og dets begrunnelse, og fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen definere Hamas som en terrororganisasjon.»

Komiteens medlem fra Venstre mener at Norge best ivaretar egen sikkerhet gjennom forpliktende internasjonalt samarbeid, og anser det blant annet derfor ikke som formålstjenlig å føre egne nasjonale terrorlister. Dette medlem viser til at EU fører terrorlister, og at disse er en del av EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk. Dette medlem viser videre til Representantforslag 233 S (2022–2023), der det tas til orde for at Norge bør inngå rammeavtale om utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk med EU.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere å slutte seg til EUs terrorlister.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen definere Hamas som en terrororganisasjon.

Forslag fra Venstre:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen vurdere å slutte seg til EUs terrorlister.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:16 S (2023–2024) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Himanshu Gulati, Tor André Johnsen, Frank Edvard Sve, Per-Willy Amundsen, Morten Stordalen, Silje Hjemdal, Christian Tybring-Gjedde, Erlend Wiborg og Sylvi Listhaug om å liste Hamas som terrororganisasjon – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 28. november 2023

Ine Eriksen Søreide

Ingjerd Schie Schou

leder

ordfører