Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/621

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023, ble EØS-avtalens vedlegg XIII Transport pkt. 16 c tilføyd for å innlemme Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/621 om de tekniske opplysningene som kan være nødvendig i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll (såkalt «EU-kontroll»). Beslutningen ble tatt med forbehold om Stortingets samtykke, jf. EØS-avtalens art. 103.

Forordningen stiller krav til at kjøretøyfabrikantene gjør kjøretøyteknisk informasjon tilgjengelig i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll. Hensikten er å sikre kontrollorganene og relevante kompetente myndigheter tilgang til opplysninger som kan være nødvendige eller hensiktsmessige for gjennomføring av periodisk kjøretøykontroll, og vil kunne være et alternativ der opplysningene ikke gjøres tilgjengelig på annen måte.

De aktuelle opplysningene er, i den grad de benyttes av kontrollorganene, i dag tilgjengelig på annen måte. Det har derfor nasjonalt så langt ikke vært vurdert behov for nærmere regulering av kjøretøyfabrikantenes plikter til å tilgjengeliggjøre teknisk kjøretøyinformasjon. Pliktene forordningen pålegger kjøretøyfabrikantene, vurderes som noe nytt som ikke dekkes av gjeldende lovhjemler. For å kunne gjennomføre forordningen i norsk rett anses det derfor nødvendig med en lovendring.

Forordningen foreslås gjennomført i norsk rett ved forslag til lovendring i Prop 140 LS (2022-2023) og ved inkorporasjon i forskrift. Det vises til at forordninger skal gjøres gjeldende «som sådan», jf. EØS-avtalen artikkel 7. Forskriftsendringene som følger av forordningen, vil bli gjennomført i forskrift av 13. mai 2009 nr. 591 om periodisk kontroll av kjøretøy.

Omtale av EØS-komiteens beslutning og tilrådning

EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023 om innlemmelse av forordning (EU) 2019/621 endrer EØS-avtalens vedlegg XIII (Transport). Beslutningen inneholder en fortale og fire artikler.

Fortalen angir at Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/621 blir innlemmet i EØS-avtalen og hvilket vedlegg til EØS-avtalen som skal endres ved innlemmelse.

Artikkel 1 viser til at nytt punkt 16c blir tilføyd i vedlegg XIII til EØS-avtalen.

Artikkel 2 fastsetter at teksten til forordningen på islandsk og norsk, som kunngjøres i EØS-tillegget til «Den europeiske unions tidende», skal gis gyldighet.

Artikkel 3 fastsetter at beslutningen trer i kraft etter at EØS-komiteen har mottatt alle meddelelser om at alle forfatningsrettslige krav etter EØS-avtalens artikkel 103 nr. 1 er inngitt.

Artikkel 4 fastslår at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og i EØS-tillegget til «Den europeiske unions tidende».

Det er i vegtrafikkloven ikke særlige bestemmelser som gir hjemmel til å pålegge kjøretøyfabrikantene å gjøre tilgjengelig teknisk informasjon til bruk i periodisk kjøretøykontroll, slik forordningen krever. Gjennomføring i norsk rett av forordningen medfører derfor behov for endringer i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven).

Det anmodes i proposisjonen om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023 om innlemmelse av forordning (EU) 2019/621 i EØS-avtalen, jf. Grunnloven § 26 andre ledd.

EØS-komitebeslutningen og rettsakten i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Tom Einar Karlsen og Marte Mjøs Persen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen, Geir Inge Lien og lederen Sigbjørn Gjelsvik, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Prop. 140 LS (2022–2023), der Samferdselsdepartementet foreslår endringer i vegtrafikkloven for å gjennomføre forordning (EU) 2019/621 om de tekniske opplysningene som er nødvendig i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll (såkalt «EU-kontroll»). I denne innstillingen behandles spørsmålet om Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023 om endring av EØS-avtalens vedlegg XIII.

Komiteen viser til at gjennomføringen av forordningen i norsk rett medfører behov for endringer i vegtrafikkloven. Disse endringene behandles i Innst. 87 L (2023–2024).

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/621.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Transport- og kommunikasjonskomiteen avga den 14. november 2023 foreløpig innstilling til saken. Innstillingen ble sendt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse. Utenriks- og forsvarskomiteen svarer i sitt brev datert 24. november 2023 følgende:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling vedrørende Prop. 140 LS (2022–2023) Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/621.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer viser til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling til Prop. 140 LS (2022–2023) og har ingen ytterligere merknader.»

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 65/2023 av 17. mars 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/621 om de tekniske opplysningene som er nødvendige for teknisk kontroll av de punktene som skal kontrolleres, og om bruken av de anbefalte prøvingsmetodene, og om fastsettelse av nærmere regler for dataformatet og framgangsmåte for å få tilgang til de relevante tekniske opplysningene.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 28. november 2023

Sigbjørn Gjelsvik

Jone Blikra

leder

ordfører