Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag om utbedring av Veibustkrysset på E39

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert statsbudsjett for 2024 med forslag til bevilgning til utbedring av Veibustkrysset på E39 i Sula kommune, med formål om å sikre en raskest mulig byggestart for prosjektet.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Tom Einar Karlsen og Marte Mjøs Persen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, lederen Sigbjørn Gjelsvik, Geir Adelsten Iversen og Geir Inge Lien, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, Guro Holm Skillingstad, viser til representantforslag om prioritering av E39 Veibust–Blindheim–Breivika. Komiteen merker seg at intensjonen bak forslaget er å prioritere denne strekningen på E39, slik at arbeidet med planlegging og prosjektering starter raskest mulig. Komiteen merker seg også at finansiering skal skje gjennom bevilgning i revidert statsbudsjett for 2024.

Komiteen viser til statsrådens svarbrev, datert 29. februar 2024, der det kommer frem at E39 Veibustkrysset har en anslått kostnad under 1 mrd. kroner, og dermed ikke er omfattet av Statens vegvesens porteføljestyring. Komiteen viser til at oppstart må gjøres innenfor rammen til kap. 1320, post 30 Riksveiinvesteringer, Mindre tiltak. Komiteen viser til at rammen til slike tiltak i 2024 er bundet opp til å videreføre allerede igangsatte prosjekter. Statsrådens svarbrev ligger vedlagt innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, viser til at Veibustkrysset er et viktig kryss, og deler forslagsstillernes oppfatning av at det haster å gjøre noe med krysset.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at prosjektet er med i ny nasjonal transportplan (NTP), og forventer at Statens vegvesen følger opp de signalene som er gitt i den nye transportplanen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til statsrådens svarbrev av 29. februar 2024, der det fremkommer at formålet med utbedring av Veibustkrysset er å bedre både trafikksikkerheten og fremkommeligheten på E39. Disse medlemmer viser til at Statens vegvesen i utgangspunktet er tildelt ansvaret for å vurdere handlingsrommet for oppstart av nye prosjekter i 2024 når det gjelder veiprosjekter med samlet kostnad under 1 mrd. kroner.

Utbedring av Veibustkrysset er kostnadsberegnet til 155 mill. kroner, og disse medlemmer vil bemerke at beregnet tid til forberedende arbeid og bygging vil være inntil 2,5 år. Disse medlemmer mener at trafikksituasjonen rundt Veibustkrysset allerede er uholdbar og vil bare bli vanskeligere med årlig trafikkøkning. Disse medlemmer mener at det haster med å få gjennomført prosjektet og at det må bevilges penger til dette. Disse medlemmer legger til grunn oppstart i 2024.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert statsbudsjett for 2024 med bevilgningsforslag til utbedring av Veibustkrysset på E39 i Sula kommune, med formål om å sikre en raskest mulig byggestart for prosjektet.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til det store vedlikeholdsetterslepet på norske hverdagsveier, og vil understreke viktigheten av å ta vare på de veiene vi har. Dette medlem ønsker en betydelig økning i midlene til vedlikehold av fylkesveier, og mener staten har ansvar for å ta vare på eksisterende veier før det bygges nytt. Dette medlem viser til regjeringens fremleggelse av Nasjonal transportplan 2025–2036, hvor regjeringen ønsker å prioritere utbedring av Veibustkrysset i første NTP-periode. Dette medlem stiller seg spørrende til tidspunktet dette forslaget kommer på, ettersom komiteen snart skal behandle investeringer i neste 12-årsperiode samlet. Dette medlem stiller seg også spørrende til om prosjekter av denne størrelsen skal behandles individuelt i Stortinget.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert statsbudsjett for 2024 med bevilgningsforslag til utbedring av Veibustkrysset på E39 i Sula kommune, med formål om å sikre en raskest mulig byggestart for prosjektet.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:89 S (2023–2024) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Frank Edvard Sve og Morten Stordalen om utbedring av Veibustkrysset på E39 – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 9. april 2024

Sigbjørn Gjelsvik

Geir Inge Lien

leder

ordfører