Lagtinget - Møte tirsdag den 17. november 1998 kl. 10.30

Dato: 17.11.1998

Dokument: (Besl. O. nr. 5 (1998-99), jf. Innst. O. nr. 7 (1998-99)og Ot.prp. nr. 69 (1997-98))

Sak nr. 4

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov av 4. februar 1960 nr. 2 om borettslag m.m.

Talarar

Vidar Kleppe (Frp): Jeg vil også i denne saken vise til den omfattende debatten i Odelstinget om disse lovendringene, der Fremskrittspartiet faktisk stod alene om å forsvare at borettslagene skal få lov til å styre seg selv i større grad enn flertallet ville. Vi synes det er veldig uheldig at stat, fylke og kommune nå skal kunne tilegne seg store andeler i borettslagene, uten at borettslagene og andelseierne selv har noe de skal ha sagt i denne saken. De må obligatorisk avgi inntil 10 pst. Det som er et problem her, er at det selvstyret som de har hatt når det gjelder borettslagsleiligheter, er fratatt borettslagene, selv om de i mange tilfeller har vedtekter som hjemler at kommune/stat kan få gå inn og kjøpe leiligheter. Vi synes at det beste er at borettslagene i størst mulig grad får lov til å styre seg selv. Vi synes det er uheldig at Stortinget skal gjøre et lovvedtak som går ut på at de blir overstyrt her.

Vi har også sett på de innvendingene og de endringene som flertallet i Odelstinget gjorde i denne saken. Det som vi synes er uheldig, er at alle høringsinstanser som har uttalt seg om dette – boligbyggelag og andre – er imot den lovendringen som er kommet. Det er klart at mange borettslag – vi kan bare se opp til Groruddalen – hvis det er sånn at kommune/stat nå skal gå inn og kjøpe inntil 10 pst. av leilighetene, kan risikere å få store sosiale problemer, fordi borettslagene og de som driver dem, ikke blir hørt på en måte som vi synes det er viktig at de blir. Vi synes det er viktig at vi har en dialog i disse sakene, men den overkjøringen som har vært her, tror vi på sikt vil skape langt større problemer enn flertallet har tenkt når de har vedtatt denne lovendringen.

På vegne av Fremskrittspartiet vil jeg derfor fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I lov av 4. februar 1960 nr. 1 om boligbyggelag antas § 10 fjerde ledd nytt tredje punktum, § 13 nytt femte ledd, § 16 andre ledd, § 19 første ledd, § 22 femte ledd nr. 4, § 22 femte ledd nytt punkt 7 og § 34 a andre ledd å burde utgå.

I lov av 23. mai 1997 nr. 31 om eierseksjoner (eierseksjonsloven) antas § 11 første ledd, § 22 fjerde ledd og § 47 tredje ledd å burde utgå.»

Presidenten: Representanten Kleppe har tatt opp det forslag han refererte.

Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg skal ikke ta opp igjen debatten som foregikk i Odelstinget, men bare vise til den og på vegne av Høyre fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 13 nytt femte ledd antas å burde lyde:

Uten hinder av bestemmelsene i første ledd kan følgende juridiske personer til sammen erverve inntil 10 prosent av andelen i borettslag som består av ti eller flere andeler:

  • staten,

  • fylkeskommuner,

  • kommuner,

  • selskaper som har til formål å skaffe boliger og som ledes og kontrolleres av staten, en fylkeskommune eller kommune, og

  • stiftelser som har til formål å skaffe boliger og som er opprettet av staten, en fylkeskommune eller kommune.

Hvis et borettslag har flere adskilte bygninger, skal adgangen til å erverve til sammen inntil 10 prosent eller minst én andel bare gjelde og regnes ut fra de andeler som gir leierett til bolig i bygninger som har fem eller flere boliger. Bestemmelsene i dette ledd er ikke til hinder for at andre kan eie andeler etter vedtektsbestemmelse som nevnt i fjerde ledd.»

Presidenten: Representanten Stolt-Nielsen har tatt opp det forslag hun refererte.

Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil først la votere over forslaget fra Fremskrittspartiet og deretter over forslaget fra Høyre.

Votering:
  • Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 23 mot 4 stemmer ikke bifalt.

  • Forslaget fra Høyre ble med 24 mot 3 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.