Lagtinget - Møte torsdag den 10. desember 1998 kl. 18.20

Dato: 10.12.1998

Dokument: (Besl. O. nr. 22 (1998-99), jf. Innst. O. nr. 16 (1998-99) ogOt.prp. nr. 1 (1998-99))

Sak nr. 12

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven)

Talarar

Erik Dalheim (A): Med henvisning til debatten i Odelstinget vil jeg på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I.

§ 2-2 nr. 1 annet punktum antas å burde lyde:

«Ved ligningen av aksjer notert på SMB-listen ved Oslo Børs legges kursverdien pr. 1. januar i ligningsåret til grunn.»

§ 2-2 nr. 2 antas å burde lyde:

«Ikke børsnoterte aksjer verdsettes til aksjenes forholdsmessige andel av aksjeselskapets samlede skattemessige formuesverdi 1. januar året forut for likningsåret, fordelt etter pålydende. Departementet kan gi nærmere forskrift om beregningen av verdien og fastsette skjema til bruk ved beregningen. Departementet kan ved forskrift bestemme at verdsettelse av ikke børsnoterte aksjer som er undergitt annen kursnotering, skal verdsettes som bestemt i første ledd.

Ikke børsnoterte aksjer i utenlandske selskaper verdsettes til aksjenes antatte omsetningsverdi 1. januar i ligningsåret.»

II.

Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1999.»

Presidenten: Erik Dalheim har fremsatt det forslag han refererte.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg vil henvise til debatten i Odelstinget og Fremskrittspartiets synspunkter omkring denne omfattende og viktige saken om skatteopplegget og lovendringene som lå i det. Vi fremmet en rekke forslag. Vi fikk ikke flertall for noen. Vi står fast på det vi sa i Odelstinget, og vil jobbe videre med disse sakene, men vi ser ingen grunn til å ta opp igjen forslag her i Lagtinget i dag, i og med at vi ikke har flertall for noen av dem.

Siri Frost Sterri (H): Det er med en viss risiko vi igjen må konstatere at vi har stått sammen med Fremskrittspartiet i Odelstinget om endringsforslag og bare må ta til etterretning at Fremskrittspartiet som det største av de to partiene ikke har tatt seg bryet med å fremme forslag her og heller ikke har informert Høyre om det. Så vi vil bare henvise til debatten i Odelstinget og vår stemmegivning der.

Vidar Kleppe (Frp): Det er andre gangen dette foregår under Lagtingets behandling i dag.

Det er greit nok at en skal være storebror og har et ansvar. Vi har tatt på oss et ansvar i disse sakene. Opp gjennom den tiden vi har hatt fellesforslag i Lagtinget, har Fremskrittspartiet selvsagt lagt innstillingene til grunn, og vi har fremmet forslag. Hovedgrunnen til at vi ikke har fremmet disse forslagene i dag, er at vi har hatt en diskusjon – jeg må gjenta det – med vår fraksjon i finanskomiteen, og at det er inngått et forlik med mellompartiene, som også Høyre har vært med på.

Hvis Høyre hadde vært av en annen oppfatning på disse områdene, hadde det gått an å ta en telefon og ta kontakt med vår lagtingsgruppe. Vi har rett og slett ikke hørt et pip fra Høyre så lenge vi har holdt på her i Lagtinget. Hvis det er slik å forstå at vi i Fremskrittspartiet skal få kritikk for at vi har forholdt oss til den avtalen vi har inngått med sentrumspartiene, får Høyre skjerpe seg for ettertiden og gi beskjed gjennom en dialog. I den medieverdenen vi lever i i dag, skulle ikke det være vanskelig.

Siri Frost Sterri (H): Jeg vil nødig risikere at dette skal bli en del av juleunderholdningen for Lagtinget når vi nå først har en så lang saksliste. Jeg synes bare allikevel at det er på sin plass i hvert fall å påpeke det vi opplever her i dag. Vi skal for ettertiden selvfølgelig sjekke at Fremskrittspartiet opptrer slik vi vanligvis pleier å gjøre både i Stortinget, Odelstinget og i Lagtinget når det gjelder størrelse på parti, og hvem som har ansvar for å fremme forslag. Men for sikkerhets skyld skal vi heretter sjekke med Fremskrittspartiet foran hvert lagtingsmøte at de har gjort den jobben vi forventer at de skal gjøre.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Det vil bli votert over forslaget framsatt av Erik Dalheim på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 15 mot 12 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.