Lagtinget - Møte mandag den 18. desember 2000 kl. 12

Dato: 18.12.2000

Dokument: (Besl. O. nr. 51 (2000-2001), jf. Innst. O. nr. 37 (2000-2001)og Ot.prp. nr. 9 (2000-2001))

Sak nr. 9

Odelstingets vedtak til lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover

Talarar

Vidar Kleppe (Frp): Jeg viser til debatten i Odelstinget om denne viktige saken. I den sammenheng hadde Fremskrittspartiet noen forslag til endringer når det gjelder folketrygdloven, og jeg skal nøye meg med å ta opp to forslag her i Lagtinget i dag. Det ene er på vegne av Fremskrittspartiet, og det andre er på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre. Det første forslaget på vegne av Fremskrittspartiet gjelder en viktig prinsippsak for oss, nemlig at vi ser det som helt nødvendig å lovbeskytte opptjente rettigheter i folketrygden, slik at ikke de gitte betingelsene endres etter at opptjeningen i folketrygden har funnet sted. Derfor tillater jeg meg på vegne av Fremskrittspartiet å fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 25-14 antas å burde lyde:

«Rettigheter etter denne lov kan endres eller oppheves ved senere lov. Opptjente rettigheter kan ikke innskrenkes eller oppheves. »»

Videre vil jeg fremme et forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 19-6 tredje ledd antas å burde lyde:

«Alderspensjonen skal ikke reduseres hvis den pensjonsgivende årsinntekten er mindre enn to ganger grunnbeløpet. Pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 40 prosent av inntekt over to ganger grunnbeløpet. »

§ 19-6 fjerde ledd første punktum antas å burde lyde:

«For en pensjonist som fram til fylte 67 år hadde avtalefestet pensjon med statstilskott, skal pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 50 prosent av inntekt over to ganger grunnbeløpet. »»

Presidenten: Representanten Vidar Kleppe har på vegne av Fremskrittspartiet og på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre fremsatt de forslag han refererte.

Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil først la votere over forslaget fra Fremskrittspartiet og deretter over forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Votering:
  • 1. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 23 mot 4 stemmer ikke bifalt.

  • 2. Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 19 mot 8 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.