Odelstinget - Møte tirsdag den 13. juni 2000 kl. 21.15

Dato: 13.06.2000

Dokument: (Innst. O. nr. 87 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 51 (1999-2000))

Sak nr. 1

Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om edb-baserte reservasjonssystemer for passasjertransport m.v.

Talarar

Votering i sak nr. 1

Sverre Myrli (A) (ordfører for saken): Når jeg seint på kvelden tar ordet, er det ikke først og fremst fordi jeg ønsker å starte noen debatt om denne saka. Grunnen er at representanten Carl I. Hagen for kort tid tilbake ved behandlinga av referat i Stortinget tok opp at det gikk usedvanlig seint både i regjeringsapparatet og her i Stortinget ved behandling av EØS-saker. Jeg tror til og med Hagen sa at han var flau, både på ulike regjeringers vegne og på Stortingets vegne. Når representanten Hagen innrømmer at han er flau, må det i grunnen være alvorlig.

Sak nr. 17, som vi for noen minutter siden behandla i Stortinget, var foranlediget av St.prp. nr. 46, som passerte statsråd den 14. april. Samferdselskomiteen avgav sin innstilling den 5. juni, og Stortinget behandla altså, som sagt, saka nå tidligere i dag. Ot.prp. nr. 51, som vi nå har til behandling her i Odelstinget, passerte statsråd den 26. mai. Samferdselskomiteen avgav si innstilling den 5. juni, altså ti dager etterpå, og vi har behandlinga her i Odels-tinget nå den 13. juni – 18 dager etter at saka passerte statsråd.

Som sagt: Grunnen til at jeg tar ordet, er at jeg ønsker å tilbakevise de påstandene som representanten Hagen kom med, at det uansett tar lang tid å få behandla EØS-sakene i Norge. Siden saka, som i dag dreier seg om noe så trivielt som lov om edb-baserte reservasjonssystemer for passasjertransport, gikk gjennom i EØS-komiteen, skriver vi drøye sju måneder til saka er ferdigbehandla i odelsting og lagting, og så pass tid må vi koste på oss ved behandling av disse viktige sakene. Sjøl om saka etter all sannsynlighet blir vedtatt enstemmig nå i Odelstinget, i tråd med det stortingsproposisjonen ble for noen minutter siden i Stortinget, er det ganske omfattende lovsaker som krever en viss forberedelse. Men som sagt: Det går altså an å behandle også disse – relativt kompliserte sakene – på en rask og effektiv måte.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 622)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om edb-baserte reservasjonssystemer for passasjertransport m.v.

§ 1 EØS-regler m.m.

EØS-avtalen vedlegg XIII, kapittel VI, punkt 63 (forordning (EØF) 2299/89 som endret ved forordningene (EØF) 3089/93 og (EF) 323/99) om regler for bruk av edb-baserte reservasjonssystemer, herunder visse regler om forbrukerrettigheter, gjelder som norsk lov med de tilpasninger som følger av vedlegg XIII, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.

Kongen kan gi forskrifter om utfylling og gjennomføring av EØS-avtalen for så vidt gjelder edb-baserte reservasjonssystemer.

§ 2 Innhenting av opplysninger

Enhver plikter uten hinder av taushetsplikt å gi EFTAs overvåkingsorgan og EFTA-domstolen de opplysninger organene kan kreve i henhold til rettsakten omhandlet i EØS-avtalen vedlegg XIII, kapittel VI, punkt 63 om regler for bruk av edb-baserte reservasjonssystemer, eller forskrifter om gjennomføring av nevnte rettsakt. Det kan settes tidsfrist for når opplysninger skal gis.

Konkurransetilsynet kan kreve tilsvarende opplysninger.

Enhver skal uten hinder av taushetsplikt, innenfor de rammer rettsakten nevnt i første ledd gir, ha rett til å besvare henvendelser fra EU-kommisjonen og EF- domstolen.

§ 3 Kontroll

Ved kontroll som foretas av EFTAs overvåkingsorgan eller Konkurransetilsynet i henhold til forskrifter gitt i medhold av rettsakten omhandlet i EØS-avtalen vedlegg XIII, kapittel VI, punkt 63 om regler for bruk av edb-baserte reservasjonssystemer, gjelder lov om konkurranse i ervervsvirksomhet av 11. juni 1993 nr. 65 §§ 6-1 og 6-2 tilsvarende.

EFTAs overvåkingsorgan og EU-kommisjonen kan være tilstede ved og delta i kontroll foretatt av Konkurransetilsynet innen de rammer rettsakten nevnt i første ledd gir.

Konkurransetilsynet og EU-kommisjonen kan være tilstede ved og delta i kontroll foretatt av EFTAs overvåkingsorgan innen de rammer rettsakten nevnt i første ledd gir.

§ 4 Unntak fra taushetsplikt

Uten hinder av lovbestemt taushetsplikt kan norske myndigheter gi EFTAs overvåkingsorgan og EU-kommisjonen alle opplysninger som er nødvendige for å håndheve rettsakten omhandlet i EØS-avtalen vedlegg XIII, kapittel VI, punkt 63 om regler for bruk av edb-baserte reservasjonssystemer.

§ 5 Bøter

EFTAs overvåkingsorgan og EFTA-domstolen kan ilegge foretak, sammenslutninger av foretak eller fysiske personer bøter for forsettlig eller uaktsom overtredelse av rettsakten omhandlet i EØS-avtalen vedlegg XIII, kapittel VI, punkt 63 om regler for bruk av edb-baserte reservasjonssystemer, samt vedtak fattet i medhold av bestemmelsene i nevnte rettsakt.

§ 6 Virkeområde

Loven får kun anvendelse innenfor EØS-området. Loven gjelder ikke for Svalbard.

§ 7 Ikraftsetting, endringer i andre lover m.v.

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Kongen kan gi nærmere overgangsbestemmelser.

Fra den dag loven trer i kraft gjøres følgende endring i lov 11. juni 1993 nr. 101 om luftfart:

§§ 16-2 til 16-5 oppheves.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.