Odelstinget - Møte torsdag den 7. juni 2001 kl. 13.40

Dato: 07.06.2001

Dokument: (Innst. O. nr. 107 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 73 (2000-2001))

Sak nr. 1

Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om endringer i lov 11. juni 1993 nr. 100 om anlegg og drift av jernbane, herunder sporvei, tunnelbane og forstadsbane m.m. (jernbaneloven)

Talarar

Votering i sak nr. 1

Jorunn Ringstad (Sp): Eg skal ikkje gjere debatten lang i denne saka, det er jo i hovudsak ein samla komite som står bak merknadene. Eg vil berre ta ordet for å streke under at når Senterpartiet signaliserte i Nasjonal transportplan at vi ville støtte eit forslag om å danne ein felles ulykkeskommisjon for jernbane og luftfart, støttar vi sjølvsagt no Ot.prp. nr. 73, der ein foreslår å utvide mandatet for Havarikommisjonen for sivil luftfart til òg å omfatte undersøkingar av ulykker og hendingar i jernbanesektoren.

Senterpartiet har ikkje innvendingar mot dei tilpassingane som no blir gjorde, men eg har lyst til å understreke at i Senterpartiet ser vi dette som fyrste trinn på vegen til å få ein samla havarikommisjon som skal ta for seg alle dei fire ulike transportgreinene. Sjølv om det ikkje er to ulykker som er like, anten det er innafor same transportgrein eller ulike transportgreiner, vil erfaringar som ein fast ulykkeskommisjon opparbeider seg, vere verdifulle og nyttige i arbeidet etter større ulykker. Difor tar eg ordet no berre for å understreke at eg håpar at arbeidet med å kome vidare på neste trinn, til ein felles ulykkeskommisjon, går vidare, og at dei erfaringane ein no får med å ha ein ulykkeskommisjon for to av transportgreinene, blir tekne med vidare i arbeidet som skal gjerast.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg må si meg veldig godt fornøyd med at Senterpartiet her gjør helomvending. Dette er jo et forslag som Fremskrittspartiet fremmet som et Dokument nr. 8-forslag, om at de fire transportsektorene skulle samles i en felles havarikommisjon, og vi ville gjøre det etter mønster og mål fra USA. Vi mente at det ville være det billigste, det beste og det sikreste å ha alle transportområder samlet i én kommisjon. Så jeg må bare si velkommen etter til Senterpartiet, det er en del andre som har kommet etter tidligere.

Men jeg synes det er merkverdig at man skal ta dette steg for steg, istedenfor å gå ut og gjøre det på en enkel, grei måte og lage denne kommisjonen én gang for alle, og ikke drive sånn og legge én og én gren inn og skape en masse byråkrati og ha en masse planer her fram og tilbake. Men det er i hvert fall et skritt på veien.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: La meg først si meg tilfreds med at vi her får tilslutning til de forslag som er fremmet i denne proposisjonen. Når det gjelder spørsmålet om å utvide Havarikommisjonen for sivil luftfarts ansvarsområde, så er vi svært opptatt av at det kan skje på en slik måte at Havarikommisjonen for sivil luftfart fortsatt kan ha den legitimitet og den posisjon som den har, og at den kompetanse kommisjonen har, kan videreføres og utvikles nå også til å omfatte jernbaneområdet.

Når det gjelder spørsmålet om en kommisjon for hele transportsektoren, så arbeider Regjeringen med dette spørsmålet. Det framgår også av proposisjonen. Og Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med dette på en egnet måte når vurderingene og utredningene er sluttført.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 1.

(Votering, se side 778)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 11. juni 1993 nr. 100 om anlegg og drift av jernbane, herunder sporvei, tunnelbane og forstadsbane m.m. (jernbaneloven)

I

I lov 11. juni 1993 nr. 100 om anlegg og drift av jernbane, herunder sporvei, tunnelbane og forstadsbane m.m. (jernbaneloven) gjøres følgende endringer:

§ 11 skal lyde:

§ 11 (Tilsyn m.v.)

Jernbaner er underlagt tilsyn fra departementet eller den myndighet som departementet bestemmer. Enhver plikter å gi tilsynsmyndigheten de opplysninger den krever for å utføre sine oppgaver, samt for samme formål å gi tilsynsmyndigheten adgang til anlegg, utstyr og annet materiell knyttet til jernbanevirksomheten. Tilsynsmyndigheten kan gi pålegg om korrigerende tiltak.

Tilsynsmyndigheten kan påby stans av driften helt eller delvis når sikkerhetsmessige hensyn krever det. Om nødvendig kan den kreve politiets hjelp til å gjennomføre påbudet.

Departementet kan videre tilbakekalle tillatelse gitt i medhold av loven ved brudd på vilkår eller krav som er satt for virksomheten.

§ 12 skal lyde:

12 (Tilsyn med omsetning av samtrafikkomponenter m.v.)

Tilsynsmyndigheten kan pålegge den som bringer i omsetning en samtrafikkomponent, å begrense anvendelsesområdet, forby bruk eller tilbakekalle komponenten fra markedet, dersom det foreligger risiko for at komponenten ikke oppfyller de grunnleggende kravene. Enhver plikter å gi tilsynsmyndigheten de opplysninger den krever for å utføre sine oppgaver, samt for samme formål å gi tilsynsmyndigheten adgang til lokaler og utstyr som er knyttet til samtrafikkomponent.

Departementet kan gi nærmere forskrifter om tilsyn med omsetning av samtrafikkomponenter.

Nåværende § 12 blir ny § 14.

§ 13 skal lyde:

13 (Tvangsmulkt)

I pålegg fra tilsynsmyndigheten kan det fastsettes en løpende tvangsmulkt for hver dag som går etter utløpet av den frist som er satt for oppfylling av pålegget, og frem til pålegget er oppfylt. Tilsynsmyndigheten kan frafalle påløpt tvangsmulkt.

Tvangsmulktens størrelse fastsettes under hensyn til hvor viktig det er at pålegget blir gjennomført og hvilke kostnader det antas å medføre.

Tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

Departementet kan gi nærmere forskrifter om fastsettelse og beregning av tvangsmulkt samt om frafallelse av ilagt mulkt.

Nåværende § 13 blir ny § 15.

Nåværende § 13 a blir ny § 16.

Kapittel V skal lyde:

Kapittel V. Undersøkelse av jernbaneulykker

17 (Undersøkelsesmyndighet)

Inntreffer det en jernbaneulykke som medfører at noen avgår ved døden eller at det skjer betydelig skade på person, på jernbanemateriell, kjørevei, på eiendom utenfor jernbanen eller på miljø, skal den myndighet som departementet bestemmer, foreta undersøkelse. Det samme gjelder når det har vært alvorlig fare for slik ulykke, eller for jernbanesikkerheten for øvrig. Undersøkelsene har til formål å søke å klarlegge hendelsesforløp og årsaksforhold, samt å utrede forhold av betydning for å forebygge ulykker og bedre jernbanesikkerheten.

Departementet kan gi nærmere bestemmelser om undersøkelsesmyndigheten.

18 (Undersøkelsesmyndighetens rettigheter)

Enhver plikter på forlangende å gi undersøkelsesmyndigheten de opplysninger han sitter inne med om forhold som kan være av betydning for undersøkelsen. Dette gjelder uten hensyn til taushetsplikt som ellers påhviler vedkommende.

Undersøkelsesmyndigheten har rett til å nytte privat grunn og kan kreve å få undersøke og ta i besittelse materiell, vrakrester, dokumenter og andre ting i den utstrekning den trenger det for å kunne utføre sitt verv. Den kan påby legeundersøkelse etter reglene i luftfartsloven 6-11 tredje ledd. Om nødvendig kan undersøkelsesmyndigheten kreve hjelp av politiet.

Undersøkelsesmyndigheten kan også, om det finnes nødvendig for undersøkelsen, kreve bevisopptak etter reglene i lov om rettergangsmåten for tvistemål.

Undersøkelsesmyndigheten skal i samsvar med nærmere forskrifter som departementet gir, så vidt mulig underrette materiellets eier og - om materiellet brukes av en annen enn eieren - dets bruker, samt forsikreren og andre som saken angår, om undersøkelsen og gi dem adgang til innen undersøkelsen avsluttes å fremkomme med det de finner påkrevd for å vareta sin tarv. De interesserte har rett til, i den utstrekning det kan skje uten hinder for undersøkelsen, å være til stede ved denne og gjøre seg kjent med dokumentene.

Forklaringer avgitt i henhold til første ledd kan kun brukes til jernbanetryggingsmessige formål. Opplysninger fremkommet under forklaringer avgitt i henhold til første ledd kan ikke brukes som bevis mot den som har avgitt forklaringen, i en senere straffesak mot vedkommende.

19 (Meldeplikt i forbindelse med jernbaneulykke)

Den som driver jernbanevirksomhet plikter straks å gi nærmeste politimyndighet eller undersøkelsesmyndigheten melding om jernbaneulykke som nevnt i 17. I tillegg skal tilsynsmyndigheten varsles.

Meldeplikt til nærmeste politimyndighet eller undersøkelsesmyndighet har også den som blir vitne til en jernbaneulykke, dersom vitnet etter omstendighetene ikke har grunn til å anta at slik melding er unødvendig.

Departementet kan gi nærmere bestemmelser om meldeplikt etter paragrafen her.

20 (Fjerning av vrakrester m.v.)

Jernbanemateriell og kjørevei som er forulykket, vrakrester eller andre ting fra et slikt materiell og spor etter ulykken må ikke fjernes eller røres uten tillatelse av undersøkelsesmyndigheten eller politiet, med mindre det er nødvendig for å redde eller avverge fare for liv eller eiendom eller for å hindre at noe som har betydning for undersøkelsen, går til grunne eller forsvinner.

21 (Fjerning av vrakrester utenfor kjøreveien m.v.)

Dersom jernbanemateriell eller deler av kjørevei er havnet utenfor kjøreveien, eller vrakrester eller andre ting fra et slikt materiell er til hinder for den alminnelige ferdsel eller på annen måte til ulempe for allmennheten eller er til fare for folk eller eiendom, og eieren ikke fjerner det eller på annen måte retter forholdet, kan politiet sette en frist til å gjøre det. Oversittes fristen, kan politiet la det nødvendige foretas på eierens bekostning.

Er eieren ukjent, eller er det av hensyn til ferdselen eller av annen grunn nødvendig å skride inn straks, kan politiet sette i verk tiltak som nevnt i første ledd uten at det gis eieren noen frist.

Nåværende kapittel V blir nytt kapittel VI.

Nåværende § 14 blir ny § 22.

Nåværende § 15 blir ny § 23.

Nåværende § 16 blir ny § 24.

II

Loven trer i kraft straks.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.