Odelstinget - Møte tirsdag den 5. februar 2002 kl. 10.10

Dato: 05.02.2002

Dokument: (Innst. O. nr. 22 (2001-2002), jf. Ot.prp. nr. 105 (2000-2001)og Ot.prp. nr. 18 (2001-2002))

Sak nr. 1

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om lov om endring i lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) og lov 31. mai 1974 nr. 17 om kommunale vass- og kloakkavgifter

Talarar

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Presidenten formoder at dette vil gå raskt unna, så representantene bes holde seg i salen. Vi kommer til å votere ganske snart.

Øyvind Vaksdal (FrP) (ordfører for saken): Jeg skal fatte meg i korthet siden det er bred enighet i komiteen om de foreslåtte lovendringer.

I proposisjonen – eller rettere sagt proposisjonene – foreslås det endringer i forurensningsloven og i lov om kommunale vann- og kloakkavgifter, som et ledd i Regjeringens program om fornyelse av statlig regelverk rettet mot kommunesektoren.

Formålet med endringene er å gi kommuner og fylkeskommuner større handlingsrom. Ifølge departementet skal regelverk som innebærer unødvendige bindinger på tjenesteproduksjon, organisering og forvaltning i kommuner og fylkeskommuner, avskaffes eller endres. Dette skal bidra til mer tjenesteproduksjon og mindre administrasjon, i og med at unødvendige regler som detaljstyrer kommunesektoren, fjernes.

Komiteens flertall – alle utenom SV – slutter seg til disse målsettingene og ser fram til andre endringer som går i samme retning. En enstemmig komite støtter dessuten departementets positive holdning til at næringsliv og andre organisasjoner selv kan bidra til å gjøre egen bedrift eller organisasjon mer miljøvennlig gjennom EMAS-sertifisering. Dette kan bidra til økt engasjement og positiv holdning til miljøspørsmål innenfor den enkelte organisasjon.

Jeg vil til slutt understreke at de foreslåtte lovendringer støttes av en enstemmig komite, og vil med dette anbefale innstillingen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Odelstinget går da til votering.

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) og lov 31. mai 1974 nr. 17 om kommunale vass- og kloakkavgifter

I

I lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) gjøres følgende endringer:

§ 33 a oppheves.

§ 37 tredje ledd skal lyde:

Har noen bedt kommunen gi pålegg om opprydning eller betaling av utgifter etter første eller annet ledd, er avgjørelsen enkeltvedtak også om pålegg ikke blir gitt.

Overskriften til kapittel 7 skal lyde:

Kapittel 7. Tilsyn med forurensninger og avfall

Kapittel 7A (herunder kapitteloverskriften) oppheves og §52 c går inn i kapittel 7.

§ 52 c skal lyde:

52 c. (EMAS-ordningen)

Forurensingsmyndigheten eller den forurensningsmyndigheten bemyndiger kan gi forskrifter som gjennomfører EØS-avtalens regler om frivillig deltakelse i en miljøstyrings- og miljørevisjonsordning (EMAS-ordningen).

Brønnøysundregistrenes vedtak om hvorvidt en organisasjon skal registreres eller strykes fra registeret etter forordningens artikkel 6, og Justervesenets vedtak om å gi, utvide, avslå, suspendere eller trekke tilbake akkreditering av miljøkontrollører etter artikkel 4 nr. 4 og 5, kan påklages til forurensningsmyndigheten.

§ 78 a oppheves.

II

I lov 31. mai 1974 nr. 17 om kommunale vass- og kloakkavgifter gjøres følgende endring:

§ 3 skal lyde:

Kommunen fastset i forskrift storleiken på avgiftene i kommunen og gjev nærare reglar om gjennomføring av avgiftsvedtaket og innkreving av avgiftene.

III

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.